Sporten som ska vända uppåt igen

Kiruna BK satsar på att få fram nya OS-deltagare i snowboard.Då krävs att Luossavaara förses med en halfpipe.Nu har klubben har fått ett bidrag på 100 000 kronor för att bygga en.

Lina Engvall, Joel Ahlquist, Simon Bonthron, Sanna Eriksson, Anders Holstensson och Wilmer Engvall i Kiruna BK ser fram emot den rekordtidiga snowboardpremiären.

Lina Engvall, Joel Ahlquist, Simon Bonthron, Sanna Eriksson, Anders Holstensson och Wilmer Engvall i Kiruna BK ser fram emot den rekordtidiga snowboardpremiären.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-10-28 06:00
En gång i tiden kom många av världens bästa halfpipeåkare från Sverige.
Tomas "Knoddas" Johansson från Kiruna var en av dem. Han lyckades vinna den totala världscupen säsongen 99-00 efter bland annat tre segrar och ett antal pallplaceringar.
Men konkurrensen hemma i Sverige var knivskarp. Det fanns ett tiotal åkare som alla hade kapacitet för att vinna världscuptävlingar. Man talade om det svenska snowboardundret.
Nu är läget ett helt annat.

Sverige har en åkare (Mikael Sandy) som i bästa fall slår sig in bland de 20 bästa på världscupen. Några OS-medaljer eller världscupsegrar finns inte i sikte.

Joel Ahlquist i Kiruna BK anser att det största problemet är att det finns så få klubbar och anläggningar som bygger piper.
- Det är tomt i stora delar av landet. Därför har grenen bara blivit mindre och mindre i Sverige sedan början på 2000-talet, säger han.
Kiruna BK har fått 100 000 kronor i bidrag från Svenska skidförbundets "snöfond" och kommer att använda pengarna till att bygga en halfpipe i Luossavaara.

Beskedet kom lite för sent för att bygget ska hinna starta i år. Markarbetena hade behövt göras innan tjälen gick i backen.
Men när pipen väl finns på plats ska den börja fostra OS-stjärnor per omgående.
- Vi har väldigt många ungdomar i 14-15-årsåldern som kommer att vara redo inför OS 2014. Jag är övertygad om att vi kommer att se resultat, säger Joel Ahlquist.

Vid Svenska skidförbundet är man alltför medveten om Sveriges problem att hävda sig i halfpipe. Och det är verkligen ett problem eftersom OS-grenarna är ett viktigt skyltfönster för snowboardsporten och en källa till bidrag från Sveriges olympiska kommitté.

Förbundet har nyligen bildat ett snowboardråd där expertkommentatorn och snowboardprofilen Pontus Ståhlkloo är med.
Han ser dock bristen på piper som en del i en ond spiral.
- Ingen har arrangerat tävlingar, vilket har lett till ett minskat intresse och färre åkare. Det har i sin tur lett till färre piper. Det krävs mycket snö och maskintid att hålla i gång en halfpipe, säger han.

Nu ska förbundet ska göra en ansträngning för att starta en ny nationell cup i halfpipe, vilket inte har funnit på många år. I fjol arrangerades en enda halfpipetävling i Sverige.
- Botten är nådd och vi får börja om på grundnivån. Ambitonen är att få till en strukturerad serie där halfpipe ingår. Vi hoppas att det ska kunna vända spiralen, säger Pontus Ståhlkloo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om