Slagkraftig satsning ska ge Kiruna seriesegern

Man behöver inte ligga högt upp i seriesystemet för att göra en seriös och slagkraftig satsning.Kolla in tjejerna i Kiruna FF på bilden ovan.Här skaffar de sig balans, koordination och en stor portion tuffhet inför säsongen i division IV.

Ett ovanligt slag för damfotbollen. Lina Finnholm och Lisa Ylitalo i Kiruna FF:s damlag tränar inför säsongen då de ska vinna division IV. Träningen leds av Joakim Johansson i BK Winter.

Ett ovanligt slag för damfotbollen. Lina Finnholm och Lisa Ylitalo i Kiruna FF:s damlag tränar inför säsongen då de ska vinna division IV. Träningen leds av Joakim Johansson i BK Winter.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-12-03 06:00
Kirunatjejerna tänker vinna fyran i år och gå upp till division II inom fem år. Det är de uttalade målen i satsningen.
Faktum är att de redan har tryckt upp tröjor om seriesegern som ska säkras nästa höst.
Kaxiga är de redan - och tuffheten håller de på att skaffa sig.
Det sker bland annat i ringen med hjälp av två före detta landslagsbröder, Peter och Joakim Johansson, i boxningsklubben Winter.
Rolig uppbyggnad
"Pecka" och "Kimmen" har redan en stor andel tjejer i sin ordinarie träning och det här är starten på ett nytt utbyte inom damidrotten i Kiruna.
- Vi kan göra uppbyggnadsträningen lite roligare genom att prova på varandras idrotter. Efter det här kommer fotbollstjejerna stå bättre när de tacklas. Man blir stadigare när man blir starkare i överkroppen, säger Joakim Johansson.
Det är länge sedan Kiruna firade några större framgångar i damfotboll. Kullen som är födda 1976 blev tvåa i flick-SM som 16-åringar, men efter det har det kunnat vara glest i årgångarna.
Nu har föreningen full täckning i varje kull från flickor födda 2000 till 1994. Den sistnämnda årgången med 16 spelare har flyttats upp i A-laget och bildar nu en stor trupp med de befintliga damlaget.
- Nu har vi världens chans att göra en satsning på dam- och flickfotboll. Det vi gör nu kommer att synas i framtiden, säger Anders Björnström som tränar laget tillsammans med Malin Landström och Jerry Johansson.
Satsningen innebär också att damlaget ska få mer matchning mot bland annat kustlag och norska lag från högre divisioner under försäsongen. Detta för att komma så väl förberedda som möjligt till seriespelet.
Eget omklädningsrum
En nog så viktig detalj är att de efter alla år har fått ett eget omklädningsrum på Lombia.
- Nu kan vi måla om och göra som vi vill i omklädningsrummet. Nu har de också tillgång till bastun, precis som herrlaget, säger Anders Björnström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om