Sex sekunder var allt som krävdes för vinst

Joel Fredriksson gjorde 1-0 för Kiruna IF efter sex sekunder mot Kovland och slog an tonen för en skön helg.Men rekordsnabbt?Nej, inte ens för målskytten själv.

Det blev en skön Kirunahelg. Här jublar Joel Fredriksson, Patrik Knudsen, Joel Törmä och Andreas Nyberg och Macus Eriksson.

KIRUNA2010-02-08 06:00
Kiruna vann mot Kovland i lördags med hela 9-0 (2-0, 2-0, 5-0) och i går mot Östersund med 6-4 (2-1, 1-1, 3-2).
Summa summarum: sex nya poäng och serieledning allettan.
Men vi börjar berättelsen sex sekunder efter det första nedsläppet då Kiruna tog ledningen för första gången i årets alletta.
Detta efter en inövad variant som resulterade i att Joel Fredriksson gjorde mål i fritt läge med målvakten.
Därmed tangerade sitt eget rekord.
- Vi körde precis samma grej mot Kiruna City i träningsmatchen före jul. Då tog det också prick sex sekunder, sa han.
Om han kan putsa tiden med ytterligare någon sekund blir han historisk på riktigt.
Nästan historisk målskytt
Snabbaste målet i division I (fem sekunder) gjorde Joachim Björklund i Mörrum i matchen mot Halmstad 16 oktober 2009.
Magnus Wernblom i Modo är snabbast i elitserien med sex sekunder. Det skedde mot Leksand 28 november år 2000.
Det hör till avdelningen kuriosa.
Viktigare var att Kiruna var sedan tre klasser bättre och var ytterst nära tvåsiffrigt mot ett lag som man förlorade mot på straffar förra helgen.
Förklaring, tack.
- Det är stort skillnad att spela borta och hemma. Isen i deras hall är helt annorlunda, det är som att spela på Matto. Men jag var inte med förra veckan så jag ska inte säga så mycket, fortsätter Joel Fredriksson.
Aha, där har vi alltså skillnaden.
Eller så klart inte. Skillnaden var mycket större än en spelare. Kiruna var effektivt, disciplinerat och hade dessutom en målvakt i Emanuel Fredriksson som höll tätt.
Det var också en stökig match där domare Magnus Mäki dömde ut 185 utvisningsminuter och fem matchstraff.
Där fanns det också en delförklaring till de stora siffrorna.
När till exempel Kovlands Markus Johansson fick fem minuter i tredje perioden passade Kiruna på att göra fyra mål.
I går fick Kiruna jobbar desto hårdare för segern. Laget tappade 3-2 till 3-4 mot Östersund i den tredje perioden, men orkade vända på matchen än en gång.
Joakim Fredriksson slog in 4-4 och hade också stor del i det som hände senare.
Det var han som jobbade lös pucken bakom målet, spelade bakåt till Simon Esseryd som i sin tur spelade i sidled till Mikael Lasu.
- Det är såna passningar man vill ha när det är en och en halv minut kvar av matchen, sa Lasu om 5-4-målet som han inte gärna kunde missa.