Segermaskinen

Sjutton matcher, sjutton segrar och en målkung i högform.Kiruna City är det enda laget i de fyra högsta herrdivisionerna som tar julledigt utan att ha tappat en enda poäng.- Det är häftigt. Vi får se hur länge den streaken håller i sig, säger spelande ordförande Markus Lahti till NSD.

Kiruna Citys segertåg fortsätter. Här har Johan Aspvik precis stänkt in 7-0 och gratuleras av Anders Ågren och Johan Sandström. Med 17 raka segrar leker livet för division II-klubben för tillfället.

Kiruna Citys segertåg fortsätter. Här har Johan Aspvik precis stänkt in 7-0 och gratuleras av Anders Ågren och Johan Sandström. Med 17 raka segrar leker livet för division II-klubben för tillfället.

Foto: Ina Stålnacke

KIRUNA2010-12-21 06:00

När slutsignalen gick i Lombiahallen under söndagen stod det 18-1 på resultattavlan.

Det var en i raden av alla segrar som hockeylaget Kiruna City har samlat på sig under den första halvan av säsongen.

Sjutton raka vinster har det blivit, det är man ensam om i Sveriges fyra högsta divisioner, och laget har producerat smått fantastiska 134 mål framåt. 30 av dessa har forwarden Joakim Fredriksson gjort.

- Det är alltid kul att vinna och att få göra poäng, säger han.

Fredriksson som efter 181 division I-matcher med Kiruna IF inför denna säsong valde att ta klivet ner till Kiruna City, har hittills spelat 14 matcher och gjort mål i samtliga. I söndagens match mot Brooklyn/Rebels J20 blev det sex nya kassar att lägga till i statistiken för Fredriksson.

- Det var ganska enkla mål, fem var väl i öppen kasse.

Varför valde du att lämna Kiruna IF?

- Jag kände att det blev lite för mycket. Det var träning varenda dag och jag tänkte egentligen lägga av helt, men när jag i höstas var och tittade på deras träningar blev jag sugen igen.

Ny förening
Kiruna City bildades 2008 och är en förening som jobbar med små medel. Klubben omsätter cirka 250 000 kronor per säsong, ungefär en tjugondel av vad en förening i division I gör.

Spelarna har fått hjälmar och byxor, men får i övrigt bekosta det mesta själv.

- De betalar ungefär hälften, resten kommer från medlemsavgifter, sponsorer och försäljning, säger ordförande och tillika spelaren Markus Lahti.

"Ser bra ut"
Tillsammans med lagkamraterna Henrik Engström och brodern Robert Lahti var han med och startade upp verksamheten, och resultaten har sakta men säkert blivit bättre.

Första säsongen slutade Kiruna City femma, i fjol trea. Och i år ser det ut att kunna bära riktigt långt.

- Vi hoppas på att förbättra det i år igen och det ser bra ut än så länge, säger Markus Lahti.

Vad är målsättningen?

- Framförallt ska vi ha roligt, men vi siktar på att vinna varje match. Det gör väl alla lag?

Fortsätter Kiruna City på den inslagna vägen talar det mesta för att laget tar en av kvalplatserna mot division I till våren.

Men för den skullen är det inte säkert att de tar chansen.

- För det första måste vi gå dit, det är nog svårt det. Men när det närmar sig och om det blir aktuellt får styrelsen sätta sig ner och ta ett beslut, säger han och tillägger:

- I dagsläget passar division II oss rätt bra.

Men sjutton raka segrar. Är ni inte för bra för serien?

- Jag tycker inte att vi är för bra. Vi har haft täta möten med alla lag som ligger topp sex.

Tränaren för Brooklyn/Rebels J20, Fredrik Dufåker, är av en annan åsikt:

- De är alldeles för bra. De har två femmor som är division I-mässiga, säger han uppgivet efter att ha sett sitt lag förlora med hela 18-1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om