Okänd - men doldisen kan bli riktigt folkkär

Får vi presentera en kommande svensk superstar.Om Tove Alexandersson, 20, från Alfta Ösa hade tävlat i en annan idrott hade hon redan varit ett hushållsnamn.- Men det kommer inte att dröja länge innan hon är det, säger förbundskapten Pär Norén.

Vill ni se en stjärna får ni bege er ut i terrängen kring Varggropen i Kiruna. Där huserar Sveriges nästa superstar. Tove Alexandersson, Alfta Ösa OK, levererar redan stordåd i både skidorientering och orientering.

Vill ni se en stjärna får ni bege er ut i terrängen kring Varggropen i Kiruna. Där huserar Sveriges nästa superstar. Tove Alexandersson, Alfta Ösa OK, levererar redan stordåd i både skidorientering och orientering.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-12-01 06:00

Pär Norén leder landslaget i skidorientering som innehåller minst en stjärna med verklig star quality under uppsegling.

Faktum är dock att Tove Alexandersson är ett av Sveriges mest lovande namn även i vanlig orientering på barmark.

Det lär deltagare och publik på O-ringen i Boden bli varse till sommaren.

Hon har redan börjat leverera i båda sporterna och de senaste två säsongerna har varit ett särdeles lyckade.

Eller vad sägs om VM-guld i sprint 2011, EM-silver i mixstafett 2012 och inte mindre än tre JVM-guld 2012 i skidorientering.

I orientering: VM-silver i medeldistans 2012, EM-brons i stafett 2012 och totalseger i O-ringen.

Nu laddar hon för nya stordåd.

Finns det något som talar mot att det skulle gå sämre i år?

- Nej, än så länge känns det väldigt bra och jag hoppas kunna göra en lika bra säsong igen.

Tove Alexandersson kom upp till Kiruna direkt från ett orienteringsläger i Södertälje och fick byta barmark mot natursnö.

Ska formtoppa lagom till VM
Det har sina avigsidor att tävla i två sporter där tävlingssäsongerna sträcker sig över hela året. Det gäller att hitta tid för tung träning, våga välja bort tävlingar och ta vissa tävlingar som träning.

Tove Alexandersson gör både och.

Hon väljer bort premiären i Finland till helgen och begår säsongsdebut i Norge om två helger.

- Men det blir mest för att få en bra genomkörare och hitta tekniken. Det är i VM i Kazakstan som jag vill vara i form. Jag känner att jag har kapacitet att ta guld om jag gör ett bra lopp.

Frågan går till förbundskaptenen.

Hur länge kan hon köra dubbla tävlingssäsonger?

- Om hon är smart och lägger upp det på ett bra sätt ser jag inget hinder att hon kan fortsätta med det. Det är så häftigt med henne. Hon kör ju bara. Man kanske inte kan tävla så mycket som hon gör när hon är 30, men nu är det bara att köra, säger Pär Norén

Årets vintersäsong råkar dessutom innehålla världscuptävlingar i orientering mitt i den vinter som rasar på norra halvklotet.

I Nya Zeeland däremot är det full sommar och världscuppremiär i januari

- Det är förstås inte optimalt, men hon håller ju på med det här för att det är så roligt. Och att åka till Nya Zeeland måste vara det roligaste man kan göra.

Hur länge dröjer det innan alla i Sverige vet vem hon är?

- Förhoppningsvis ska det inte dröja så länge. Vi har haft lite tur på sistone med både Helena Jansson och Tove. Det är personligheter som lyser i TV.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om