Nu ska ribban upp på en ny nivå

Egentligen inbjuder inte förutsättningarna i Kiruna att bli särskilt duktig i någon gren i friidrott.Victoria Stöckel, 14, verkar strunta i det. Hon har lyckats i många olika grenar och nu lägger hon ribban ännu högre.

Några av de duktiga friidrottarna i Nedre Soppero IK. Victoria Stöckel, Sara Taipalensuu, Fredrik Stöckel, tränare, Mathias Johansson, Ellen Tyni Bogdanoff och Jessica Lahti.

Några av de duktiga friidrottarna i Nedre Soppero IK. Victoria Stöckel, Sara Taipalensuu, Fredrik Stöckel, tränare, Mathias Johansson, Ellen Tyni Bogdanoff och Jessica Lahti.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-10-19 06:00

Det är tidig lördagseftermiddag i friidrottshallen i sporthallens nedre regioner - eller vi kanske ska säga "den så kallade friidrottshallen".

Den cirka 30 gånger 15 meter stora hallen är vad som står till buds nu när utomhussäsongen i Kiruna är slut.

Trots det har Victoria Stöckel valt att bli mångkampare, vilket innebär många utmaningar i sig när det gäller träningen.

- Det är svårt att kombinera styrka med spänst. Det är svårt att bli bra i både kula och höjdhopp, säger hon.

Paradoxalt nog är det just de grenarna som det finns tillräckligt med utrymme för i den lilla hallen. Det är också Victorias bästa grenar.

Sprintgrenarna och längdhopp är det däremot nästan helt hopplöst att få någon vettig träning i.

- Man får aldrig någon ansats i längdhoppen, säger hon.

Det går att lyckas även i den grenen, vilket klubbkompisen som är på tillfälligt besök hemma i Kiruna är ett levande bevis för.

SM-medaljören Mathias Johansson pluggar numera i Umeå och bor granne med den mäktiga Noliahallen där utrymmet inte är något som helst problem.

Friidrottarna i Kiruna drömmer också om en stor inomhushall och tankarna har börjat ta form i ett samarbete med bland andra fotbollsfolket.

Har tävlat över hela Sverige
Victoria Stöckel och kompisarna får kämpa på så gott det tills vidare och göra det bästa av läget. Det kommer ju en sommar så småningom.

Det gäller att utnyttja den till max.

- Vi brukar förlägga hela semestern i södra Sverige och åka på så många tävlingar som möjligt. I fjol började vi i Skåne och betade av tävlingar efter hela vägen upp säger pappa Leif Stöckel.

Till nästa sommar ska hon vara med på SM i mångkamp. Det var en godbit som hon missade helt i onödan i fjol eftersom hon trodde att hon var för ung.

- Det ska bli spännande att se hur man ligger till, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om