Nu är de redo för hetluften

Det är inte varje år som en ung, oprövad tränare från de egna leden släpps fram i Kiruna.Här har man oftast spelat säkert och satsat på kända namn med långa meritlistor.- Jag har jobbat hårt i föreningen i fyra år. Jag är glad att de gav mig den här chansen, säger Lars-Peter Skogfält, 31.

Två doldisar är redo att kliva in i hetluften. För när Kiruna och Asplöven har satsat på tunga namn på spelarfronten låter man två egna produkter sköta                                                huvudansvaret i båset. Men både Kirunas Lars-Peter Skogfält och Asplövens Per Kentää ser fram emot utmaningen.

Två doldisar är redo att kliva in i hetluften. För när Kiruna och Asplöven har satsat på tunga namn på spelarfronten låter man två egna produkter sköta huvudansvaret i båset. Men både Kirunas Lars-Peter Skogfält och Asplövens Per Kentää ser fram emot utmaningen.

Foto: Kurt Engström

KIRUNA2010-09-17 06:00
Den klarröda tröjan med Kiruna IF:s ripa på bröstet ser måhända lite stor ut på honom.
Men det är bara som det ser ut.
Lars-Peter Skogfält har en gedigen skolning, egna idéer och framför allt en passion för hockeyn som ingen kan ifrågasätta.
Det som möjligen saknas är som sagt erfarenheten.
Han har tränat Kiruna J20-lag i tre år och var assisterande tränare till Sergei Joukov i fjol. Nu ska han in i hetluften i ett Kiruna som är något svårplacerat inför säsongsstarten hemma mot Piteå på söndag.
- Det här är helt nytt för mig, men någonstans ska man ju börja. Det är en ära att få göra det i hockeyn i Kiruna som har så starka traditioner, säger han.
Tar med det bästa från fjolåret
Kiruna vann allettan i fjol, men har tappat både spets och bredd sedan dess.
Framför allt trappar bröderna Joel och Joakim Fredriksson ned i Kiruna city i division II medan Henrik Bergenström och Oskar Molin har vänt hem till Dalarna respektive Västerbotten.
Däremot har klubben satsat på tre nya finländare, varav värvningen av Jarkko Oikkarinen, kan ses som en manifestation på att klubben inte tänker sänka sina ambitioner.
Det finns med andra ord jobb att göra för en tränare som ska få ihop laget och samtidigt sätta sin prägel på spelet.
Lars-Peter Skogfält har som sagt idéer om hur Kiruna IF ska spela.
- Jag tar med det bästa från i fjol och ska försöka utveckla ett mer aggressivt spel. Jag vill att vi ska ha hand om pucken så mycket som möjligt och fortsätta spela ett rörligt anfallsspel med mycket skridskoåkning.
När det gäller truppen finns det fortfarande vissa frågetecken. Elitseriemeriterade målvakten Tobias Lundström tränar med laget, men det är inte klart om, och så fall i vilken uträckning, han ska spela.
På söndag litar Kiruna med största säkerhet på nyförvärvet Sammy Gustafsson
På backsidan blir det en ung besättning och där inte man inte riktigt färdiga med hur det ska se ut.
Lars-Peter Skogfält väljer att uttrycka sig så här.
Kollegan står för rutinen
- Jag är inte så orolig för hur vi ska få ut det mesta av våra unga backar. På forwardssidan är jag inte ett dugg orolig.
Där kan han matcha två riktigt slagkraftiga formationer som förmodligen ser ut så här: Markus Haverinen, Jarkko Oikkarinen, Mikael Lasu - Kim Sunna, Joel Törmä, Andreas Nyberg.
Den sistnämnde har för övrigt spelat tillsammans med Lars-Peter Skogfält i Kiruna HC:s ungdomslag en gång i tiden.
Respekten ska inte ta skada av det.
- Jag tror inte att det är någon nackdel att känna till spelarna. Det ligger också i linje med det moderna ledarskapet där de auktoritära delarna håller på att suddas ut, säger Skogfält.
Assisterande tränare är Bengt Waaranperä som har desto mer rutin - från fyra decennier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om