Nio mil längs Kungsleden - då var Niva snabbast av alla

Att åka skidor i nio mil är en utmaning. Att åka en lika lång sträcka i fjällterräng kan vara en ännu större utmaning. Bernt Niva vann testloppet Kungsleden öppet spår på lördagen.

Bernt Niva, IFK Kiruna, vann Kungsleden öppet spår.

Bernt Niva, IFK Kiruna, vann Kungsleden öppet spår.

Foto: Anders Morell

KIRUNA2009-03-30 06:00
Bernt Niva från Kiruna har åkt den nio mil långa Vasaloppssträckan mellan Sälen och Mora många gånger. På lördagen var det dags för honom att skida lika långt, fast i en helt annan miljö. Skidloppet Kungsleden öppet spår gick från Abisko till Kebnekaise fjällstation. Tävlingen genomfördes i fri stil längs uppkörda spår.
- Det var riktigt roligt, en stor naturupplevelse. Det var bra väder och nästan vindstilla, sa Bernt Niva som var en av fem deltagare i loppet.
Fyllde på vatten
Vid starten klockan 07.00 var det 19 minusgrader, sedan blev det varmare under dagen. Åkarna hade med sig egen proviant, i form av till exempel energikakor och sportdryck. På två ställen längs spåret fick de en liter var i vattenpåfyllning.
Bernt Niva och Magnus Lindmark, Kiruna, följdes åt till Alesjaure där det blev en lucka mellan åkarna. Bernt Niva tillryggalade hela sträckan på 6 timmar och 32 minuter.
- Det är rätt långt, man får försöka hushålla med krafterna, sa han.
Övriga deltagare var Sven Erik Fjellborg, Krister Köhler och Mats Johansson.
Kungsleden öppet spår var ett testlopp som arrangörerna IFK Kiruna och Svenska turistföreningen ordnat. Testdeltagarna var handplockade för att kunna klara av strapatserna i fjällterrängen. Testloppet skulle visa om det är möjligt att utveckla detta arrangemang till en årligt återkommande skidvecka.
Tävlingsledaren Anders Morell tror att tävlingen återkommer nästa år i större omfattning. Fast vem som helst får inte vara med.
- Man måste först visa att man inte är en duvunge, att man är van vid Vasaloppet eller andra tävlingar, säger Anders Morell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om