Målet: Få Kalla att köra DM

Kiruna ska arrangera DM på skidor de tre närmaste åren.Då vill en gammal stjärna locka länets nya stjärnor till tävlingarna.- Jag ska ta ett snack med Marcus och Charlotte, säger Christer Majbäck.

KIRUNA2011-04-19 06:00

Tanken är att DM ska bli den stora säsongsavslutningen för längdsporten i länet. Det blir ett tredagarsarrangemang som ska innehålla distans, sprint och stafetter.

Arrangörerna IFK Kiruna och Jukkasjärvi IF bakar in både Kirunaspelen och Jukkasloppet i tävlingshelgen som förläggs till en väl vald helg i april.

- Det här blir också ett sätt att bygga upp Kirunaspelen igen. Efter tre år kan vi ta vid, säger Anna-Karin Niva i IFK Kiruna.

Kirunaspelen är stort i Norge och i år kom det ett hundratal norska ungdomar trots att tävlingen krockade med cuper i Nordnorge.

Ett starkt norskt motstånd kan bidra till statushöjningen av DM.

Men det verkliga lyftet vore förstås om de norrbottniska världsstjärnorna förärade tävlingen med sin närvaro.

Ska prata med länets stjärnor
Kirunaklubbarna noterade Marcus Hellners passning för ett par veckor sedan när han sa att det skulle vara roligt att tävla i Norrbotten om det fanns fler tävlingar.

- Det är viktigt vilka signaler som stjärnorna ger. Jag ska prata med Marcus Hellner och Charlotte Kalla om DM. Sedan ska vi ta kontakt med skidgymnasierna. Det borde vara självklart för dem att vara på plats, säger Christer Majbäck.

Det är många år sedan som det arrangerades en tävling av större dignitet i Kiruna. Senast det begav sig var världscupen 2002.

Nu gäller det att bygga upp en ny stab och organisation. Många av de rutinerade finns kvar och hittar snabbt tillbaka till sina positioner.

Förre världscupgeneralen Kjell Häggroth vet till exempel vad han ska göra.

- Jag ska se till att aktivera företagen i Kiruna, se till att det blir ett bra prisbord och ett bra arrangemang, säger han.

Anna-Karin Niva konstaterar:

- Det här ligger så rätt i tiden. Det finns ett intresse av att arrangera en stor tävling, klubbarna i stan har många åkare i träning och landslaget har fått upp ögonen för Kiruna igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om