Larsson - en stark mästare

Larsson var namnet för dagen när Norrlandsmästerskapen i styrkelyft avgjordes i Kiruna.Markus Larsson från Kiruna och David Larsson från Malmberget imponerade framför allt i momentet knäböj.

Lukas Nilsson från Kiruna hoppas kunna kvala till junior-EM med ett bra resultat i Norrlandsmästerskapen.

Lukas Nilsson från Kiruna hoppas kunna kvala till junior-EM med ett bra resultat i Norrlandsmästerskapen.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-05-04 06:00
Allt över 300 kilo anses vara ett bra resultat i knäböj för tungviktare, men de här pojkarna ligger långt bortom den gränsen.
Markus Larsson som går i den tyngsta viktklassen +125 klarade hela 390 kilo, vilket innebar ett putsat distriktsrekord med fem kilo och nytt personbästa med 30 kilo.
Han fortsatte med att ta 300 i bänkpress och slutligen 245 i marklyft, vilket är helt okej för Markus Larsson, men långt från de bästa i Sverige.
- Det är där jag ligger i marklyft. Jag har för små händer för att nå så mycket längre, säger Markus Larsson.
Totalresultatet stannade på 935, vilket även det var personbästa, men inte gångbart i internationella sammanhang.
Därför satsar Markus Larsson på momentet bänkpress där han är reserv till VM.
Om knäböj var en egen gren skulle Markus Larsson ligga i världstoppen.
David Larsson skulle inte vara långt efter. Han lyfter i 110-kilosklassen och har bara tävlat i ett drygt år. Därför är 350 kilo i knäböj ett imponerande resultat som också noteras som årsbästa i Sverige.
- Det här är en kille som kommer att bli riktigt bra om han får hålla sig hel, berömde Donald Bergman i arrangörsstaben.
Andra noteringar från NM.
Patrik Hedqvist, Luleå, i 100-kilosklassen, passerade drömgränsen 800 kilo. Klubbkompisen Emma Björklund gjorde också en bra serie rakt i genom och klarade bland annat 140 kilo knäböj.
Lukas Nilsson, Kiruna, lyfte för en plats i junior-EM, men bastade för hårt, gick in för tungt och klarade inte ingångsvikten på 230 kilo i bänkpress.
Johnas Karlsson, Skellefteå, tog svenskt juniorrekord i bänkpress genom att klara 275 kilo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om