Landslagstränaren bjöd på experttips

Handbollspubliken i Kiruna fick se hur fort det går när landets bästa 17-åringar spelar ut sitt fulla register.Och ledarna fick ett unikt tillfället att följa landslagstränarens arbete från insidan.- Det är så här vi har börjat jobba, säger Torbjörn Klingvall.

Torbjörn Klingvall kom till hemstaden Kiruna med sitt pojklandslag fullt av framgångsrika 17-åringar.

Torbjörn Klingvall kom till hemstaden Kiruna med sitt pojklandslag fullt av framgångsrika 17-åringar.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-10-20 06:00
För den som bara har en lite inblick i norrbottnisk handboll behöver Torbjörn Klingvall ingen närmare presentation. För er andra kan vi berätta att han började sin bana som spelare i Kiruna BK och fortsatte i Drott och landslaget på 1970-talet.
Numera tränar har Gjerpen i norska damserien och det äldsta pojklandslandslaget i Sverige. Utöver det jobbar han med utbildningsmaterial för Svenska handbollsförbundet och som konsult i egen firma - bland annat.
På senare år har han varit en ofta sedd gäst i hemstaden. Den här gången hade han med sig sitt landslag och syftet var ett ge en kurs för tränare.
Landslaget fungerade som en övningstrupp för de moment han skulle lära ut.
- Killarna är så drivna och skolade från grunden. Det blir ett helt annat tryck och tempo i utbildningen när man jobbar på det här sättet. Vi har börjat att bjuda in till lägren för att visa vad vi håller på med, säger Torbjörn Klingvall.
Inbjudan skickades ut till hela länet men förutom ett 15-tal tränare i arrangörsklubben var det bara två tränare från Malmberget som hörsammade den.
"Betytt jättemycket"
Det hela bygger på en satsning från Kiruna HK, men som inte hade varit möjlig utan landslagstränarens goda vilja.
- Vi har prioriterat utbildning under de sista tio åren och vi har tagit en kostnad för den här helgen. Men visst är det så att Tobbe har betytt jättemycket för vår förening, säger klubbens ordförande Monica Johansson.
Kulmen på kursen var landslagets internmatch i lördags kväll och det blev en fartfylld match med många tuffa närkamper som lockade ett par hundra åskådare. Formellt sett gällde den ingenting, förutom för spelarna individuellt inför kommande uttagningar.
Hur bra är då laget internationellt?
- Vi vet inte ännu, men vi har slagit juniorlandslaget och det har aldrig hänt tidigare. Det är bra fysisk status på laget där den kortaste spelaren är 1,84 lång, säger Torbjörn Klingvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om