Kvartetten som är Kirunas hopp

Det finns mycket att berätta inför Kiruna IF:s premiär i hockeyettan.
Så varför välja.
Här får ni veta allt om...
...den NHL-meriterade coachen som ska förbereda spelarna för större uppgifter.
....stjärnförvärvet som trodde att han var färdig med hockeyn i Sverige.
...supertalangen som har fått andas in stämningen i elitserien.
...och veteranen som kan bli en joker i leken.

Fyra nya och nygamla ansikten i Kiruna IF - och fyra berättelser. Från vänster: Lars Molin, ny tränare med meriter från världens bästa liga, Andreas Nyberg, jokern som fortfarande känner sig för, Stanislav Kall, stjärnförvärvet som tänkte lägga av och Oskar Fredriksson som kan bli Kirunas nästa elitsepelare.

Fyra nya och nygamla ansikten i Kiruna IF - och fyra berättelser. Från vänster: Lars Molin, ny tränare med meriter från världens bästa liga, Andreas Nyberg, jokern som fortfarande känner sig för, Stanislav Kall, stjärnförvärvet som tänkte lägga av och Oskar Fredriksson som kan bli Kirunas nästa elitsepelare.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-09-14 06:00

Vi betar av dem från vänster till höger i bilden här intill.

4 Lars Molin, 56, har varit med i den stora hockeyvärlden. Han har spelat 299 matcher för Modo i elitserien och har 172 matcher och ett knäckt näsben med sig från tiden i Vancouver i NHL. Han blev också världsmästare i en gräslig rutig kavaj 1987.

Nu ska han sätta sin prägel på lilla Kiruna.

Det ska bli mindra snurrande och en större målmedvetenhet i spelet. Och då pratar vi om båda målen.

"Det är bra go i hela föreningen"
- Fast försvarsmässigt är det redan ganska bra. I anfallsspelet ska vi försöka spela lite rakare och förbereda killarna om vad som komma skall. Hockeyn i dag handlar mycket om att lägga på mål och jobba där framme, säger han.

Det som komma skall är förhoppningsvis spel i kvalserien och på lite sikt allsvenskan. Bara det faktum att siktet är inställt ger färg åt hockeyn i Kiruna.

- Det är bra go i hela föreningen. Det känns kul att jobba då, säger Lars Molin.

4 Andreas Nyberg, 33, har också spelat några matcher elitserien med AIK, men framför allt ett oräkneligt antal på lite lägre nivå med IFK Kiruna, Kiruna HC, Team Kiruna och Kiruna IF. Om det blir några i år vet han inte ännu. Han har inte tecknat något kontrakt och känner sig för fortfarande.

- Jag har varit borta från hockeyn ett helt år och när den gamla skadan började ge sig fick jag problem med ett knä.

Har roligt - utanför isen
4 Stanislav Kall, 35 på onsdag, hade tänkt sluta med hockeyn och flytta hem till Slovakien efter sitt värv i Haparanda och Asplöven. Men ett samtal från Kiruna fick honom att tänka om.

- Det var en fin överraskning att jag kunde få spela ett år till. Det är ett härligt gäng här i Kiruna. Alla vill jobba hårt och vi har roligt både på och utanför isen, säger han.

Han kommer att bära med sig en bit av sin gamla stad i tankarna.

- Haparanda var mitt andra hem under många år och jag har många fina minnen med mig därifrån. Men sånt är livet, livet går vidare och det blir till sist dags att röra på sig.

4 Oskar Fredriksson, 19, har fostrats i Skellefteås talangfabrik i tre år och ses som Kirunas nästa elitseriespelare.

Har spelat två elitseriematcher
Faktum är att han redan har andats in stämningen.

- Jag fick vara med i två matcher i Skellefteå, men det blev aldrig läge att låta mig spela. Båda matcherna var otroligt jämna och gick till förlängning. Det var ändå lärorikt att vara med och se hur det fungerar.

Oskar är lillebror till Joel och Joakim som har briljerat i Kiruna under stora delar av 2000-talet. Han hoppas slippa jämföras.

- Vi är olika som spelartyper. De har öst in poäng medan jag har spelat center de tre senaste åren. Lite trist att båda hann gå till City innan jag kom tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om