Konflikten lever: Kiruna FF bestrider kommunens faktura

Kiruna kommun fakturerade Kiruna FF för att värma upp ett snötäckt Lombia IP inför den sista hemmamatchen 14 oktober. Nu bestrider Kiruna FF fakturan med hänvisning till kommunallagens likställighetsprincip.

Kiruna FF bestrider den faktura som Kiruna kommun skickat för uppvärmningen av Lombia IP inför den sista seriematchen i oktober. Fritidsutskottets ordförande Christine Brännvall (Fi) välkomnar en prövning.

Kiruna FF bestrider den faktura som Kiruna kommun skickat för uppvärmningen av Lombia IP inför den sista seriematchen i oktober. Fritidsutskottets ordförande Christine Brännvall (Fi) välkomnar en prövning.

Foto: Petra Älvstrand/Maria Dahlgren

Kiruna2023-12-20 16:31

Det var länge oklart om det skulle bli någon match mellan Kiruna FF och Friska Viljor i och med att Kiruna kommun inte ville stå för notan att slå på den spetsvärme som krävdes.

– Det har enbart att göra med kommunens kärva ekonomi och vi måste gå igenom alla kostnader som kommunen inte måste ta. Vi har lagt ner ungefär en miljon kronor i uppvärmningskostnader sedan januari och vi gick dessutom in och räddade en match i september där det också kom snö. Nu är det stopp. Fritidsavdelningens budget är förbrukad sedan länge, sa kommunalrådet i Kiruna, Mats Taaveniku (S) då

Då Kiruna FF riskerade att få betala Friska Viljors resa från Örnsköldsvik om matchen skulle bli inställd, kände sig föreningen tvingad att ta notan själv. En swishkampanj drogs i gång och Kiruna FF fick in de pengar som behövdes för att täcka kostnaden, och matchen kunde spelas.

Men det slutade alltså inte med det.

Tobias Stridsman är kassör i Kiruna FF.

– Vi sa ganska snabbt efter att matchen var spelad att vi kommer bestrida fakturan och verkligen kämpa för att inte betala den. När fakturan kom var den på mellan 32 000 och 33 000 exklusive moms och det blir ju närmare 40 000 inklusive moms, och det var ju mer än vad vi trodde, säger Stridsman.

Varför bestrider ni den?

– Med hänvisning till likställighetsprincipen, det vill säga att ingen kommunmedborgare ska behöva betala mer än någon annan. Enkelt sätt, det är ingen annan förening i Kiruna som betalar de faktiska driftskostnaderna för sin kommunala anläggning, då bör inte heller vi göra det, säger Kiruna FF-kassören.

Tobias Stridsman fortsätter:

– Tittar man sedan i ett större perspektiv så har vi inte den dyraste anläggningen. Om vi för enkelhetens skull jämför med Lombia ishall så kostar driften där betydligt mer i månaden och den är i gång nästan året runt. Där erbjuder Kiruna kommun de föreningarna tio månader av kommunal anläggning medan vi är nere på sju månader, med tanke på att de stängde Lombia IP i slutet av september.

undefined
Återigen är uppvärmningen på Lombia IP i hetluften.

Ni känner er orättvist behandlade?

– Ja, så känner vi. Det finns en stor ojämlikhet mellan föreningarna och där känner vi att det finns stöd i kommunallagen att det inte ska vara så och därför ska vi inte behöva betala fakturan.

Men vad hände med pengarna från swishkampanjen?

– Vi lyckades täcka upp en stor del av kostnaden tack vare supportrar och sponsorer. Men vi känner hellre att vi slipper betala fakturan och att de pengarna går till fotbollen. Nya bollar och västar till våra ungdomar och så vidare. Sedan får vi också erbjuda att betala tillbaka till dem som eventuellt vill det, säger Tobias Stridsman.

Har ni fått något svar från kommunen angående ert bestridande?

– Nej, vi har inte fått något svar ännu.

undefined
Tobias Stridsman är både spelare och kassör i Kiruna FF.

Christine Brännvall (Fi) är ordförande i fritidsutskottet vid Kiruna kommun och hon är insatt i ärendet och har tagit del av Kiruna FF:s bestridande.

– Min respons på det är att det har funnits ett muntligt avtal till att Kiruna FF fick ploga upp och värma planen själva i egen kostnad. När väl den överenskommelsen var klar att Kiruna FF tar kostnaden var det inga problem utan bara att slå på värmen. Så jag utgick från att ett muntligt avtal gäller i den mån, säger Brännvall.

Brännvall har även varit i kontakt med en representant i Kiruna FF angående bestridandet av fakturan.

– Jag sa till representanten att å ena sidan har ni (Kiruna FF) sagt ja till en överenskommelse men sedan vid närmare eftertanke så har ni börjat fundera på om det här rör sig om likvärdig behandling av föreningar, vilket jag har förståelse för, säger Christine Brännvall.

Att Kiruna FF hänvisar till likställighetsprincipen överraskar inte Brännvall.

– Det hänvisas till den från alla håll och kanter hela tiden, även av oss politiker när vi ställs inför olika beslut och hur vi beslutat tidigare. Det är en ständig process att hela tiden fundera över om vi verkligen har underlag som säger att det ska bli rättvist utifrån förutsättningarna.

undefined
Christine Brännvall, (Fi), är ordförande i fritidsutskottet och välkomnar en rättslig prövning på beslutet om vad likställighetsprincipen säger angående den faktura som Kiruna FF bestrider.

Med dessa oklarheter runt vad som gäller och i fortsättningen ska gälla, ser Brännvall positivt på Kiruna FF:s agerande.

– Jag välkomnar en prövning av det här beslutet. För vi har inte underlag eller siffror för att säga att det här är helt rimligt enligt likställighetsprincipen eller inte. Det kändes som att det var det då eftersom vi hade akutläget framför ögonen, säger hon.

I november las ett budgetförslag på fullmäktige där just sådana här frågor togs upp.

– Där ingick det att vi behöver en ordentlig översyn över både vilka bidragsformer som går ut till våra föreningar och vilka dolda subventioneringar vi har för kostnader i anläggningar som ibland bara upplåts och ibland faktureras och så vidare. Det är en kunskapslucka i kommunens hantering som vi hela tiden hamnar i, säger hon och fortsätter:

– Så om det här ärendet prövas rättsligt så välkomnar jag en sådan process.

Men rent logiskt borde väl kommunen ha en planering för att Lombia IP ska hållas öppen så länge det pågår seriespel?

– Ja, precis. Nu har vi inför nästa säsong fattat ett sådant beslut, men det fanns inte en genomtänkt princip för det innan, säger Christine Brännvall.

undefined
Lombia IP, Kiruna.
Likställighetsprincipen

Likställighetsprincipen, som uttrycks i 2 kap. 3 § kommunallagen, har betydelse för avgiftsuttaget i kommunal verksamhet: Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Likställighetsprincipen innebär vid fördelning av avgifter att lika avgift ska utgå för lika prestation eller att kommunmedlemmar som befinner sig i motsvarande läge ska betala samma avgifter.

Källa: Sveriges kommuner och regioner (SKR)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!