Kirunaduon redo för sin SM-debut

En intensiv draghundsvecka inleds i Kiruna i dag.För 16-åringarna Erica Gunnarsson och Victoria Stridsman är det SM-debut i seniorklassen.I den här sporten blir man vuxen tidigt.

Erica Gunnarsson med Luspen och Victoria Stridsman med Grus är redo att kastas in i seniorklassen i SM i slädhund som startar på hemmabanorna i Kiruna i dag.

Erica Gunnarsson med Luspen och Victoria Stridsman med Grus är redo att kastas in i seniorklassen i SM i slädhund som startar på hemmabanorna i Kiruna i dag.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-03-02 06:00

Räkna med fullt drag och ylande hundar i Kiruna de två kommande helgerna.

Men låt oss reda ut begreppen direkt.

I dag inleds öppna SM i slädhund på anläggningen vid Kiruna flygplats. Tävlingarna pågår under tre dagar och resultatet räknas ihop till en slutsegrare i varje klass.

Under nästa vecka går SM i draghund i den nordiska stilen på skidstadion Matojärvi. Här delar man ut medaljer varje dag till herrar, damer, veteraner och juniorer.

En annan skillnad är att senioråldern inträder ovanligt tidigt i slädhundsstilen.

Bland annat kastas 16-åringarna Erica Gunnarsson och Victoria Stridsman in bland många riktigt rutinerade ekipage i fyrspannsklassen.

Detta med både stor förväntan och en hel del pirr i magen.

- Egentligen känns det ganska tidigt att bli senior. Man kanske i alla fall borde ha gränsen vid 18 när man blir myndig, säger Victoria Stridsman.

Lånar in sina hundar
Den åldern gäller faktiskt, men bara om man kör åttaspann eller i den öppna klassen där man får tävla med ett obegränsat antal hundar.

Förarna behöver ha samlat på sig mycket erfarenhet och mental mognad för att köra så stora spann. Man behöver vara hyfsat stark också.

- Jag tror inte att jag hade släppt i väg en 16-åring för att köra ett 16-spann. Det är för många hundar för min kroppsstorlek också. Det är mest karlar som kör de riktigt stora spannen, säger Anette Johansson, distriktsveterinär och själv sexspannsförare.

Dessutom har man sällan så många egna hundar i den åldern.

Victoria Stridsman lånar alla sina hundar medan Erica Gunnarsson visserligen har fyra egna hundar, men tävlar bara med en av dem i helg.

Båda har fördelen att de kan slå ur underläge till helgen. även om det har gått riktigt bra för framför allt Erica i år. Hon skulle ha fått åka på EM i Frankrike, men valde att prioritera skolan i stället.

- Det kommer förhoppningsvis fler tillfällen, säger hon.

µ Slädhund: Föraren står på en släde som är kopplat till ett hundspann. Damer och herrar tävlar i samma klass i fyrspann, sexspann, åttaspann eller öppen klass med obegränsat antal hundar.

Vorster-huskey-greyhound-blandningar är vanligast. Klasser med renrasiga polarhundar är ovanliga i norra Sverige.

µ Nordisk stil: Föraren åker skidor och är kopplad till hunden via en pulka eller direkt i linan. Man tävlar således i pulka, lina eller combined som innehåller båda grenarna i samma lopp.

Damer och herrar tävlar i olika klasser, liksom fågelhundar och brukshundar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om