Kiruna krossade Piteå i premiären

Storpubliken i Lombia fick både se en Markus Fagervall i form och Kiruna IF får en flygande start i allettan.Hemmalaget var taggat från start och vann välförtjänt mot Piteå Hockey med 6-2 (2-1, 3-0, 1-1).- Det är ju det här vi har väntat på, sa tvåmålsskytten Andreas Nyberg.

Smakstarten. Kiruna IF fick jubla sex gånger - och laget spelade både smart och inspirerat inför 2 200 personer som trängdes och trivdes i Lombia ishall.

Smakstarten. Kiruna IF fick jubla sex gånger - och laget spelade både smart och inspirerat inför 2 200 personer som trängdes och trivdes i Lombia ishall.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-01-22 06:00
Det var 1 722 betalande och uppskattningsvis 500 barn som gick in gratis.
Visst drog Idol- och Stjärnor på is-stjärnan sin andel, men många har säkert också väntat på att hockeysäsongen ska dra i gång på allvar.
Kirunaspelarna har det definitivt och det syntes inte minst på en räv som Andreas Nyberg som var bättre och mer tänd än på länge.
Han bröt själv i genom Piteåförsvaret och sprättade upp 1-0 efter 4.22.
Om inte Kiruna hade energi innan dess fick man det nu.
Det formligen sprudlade om laget i den första perioden. Lagen gjorde varsitt power play-mål innan den värsta urladdningen var över.
- Äntligen spelade vi bra när det var mycket folk. Det var skönt att vi kunde gå in direkt och visa att det är vi som bestämmer, sa Andreas Nyberg.
Har haft premiärproblem
Det har varit lite si och så med den saken tidigare. Premiärer i allettan har inte heller varit Kirunas starka sida.
Nu har laget fått en flygande start och dessutom fått i hop det mentala.
Kiruna inledde emellertid andra perioden något stirrigt, sedan fick man order om att spela enklare.
Övermodiga i tredje
- Vi skulle prioritera försvarsspelet. Sedan lyckades vi skapa chanser utifrån det. Bra av killarna att kunna ställa om, sa Kirunatränaren Jan-Åke Tiensuu.
Kiruna skapade inte bara chanser, laget gjorde mål på dem också, närmare bestämt tre. Kiruna kan inte klaga på utdelningen i andra perioden.
I tredje var det definitivt Piteå som bestämde och jagade frenetiskt reduceringar. Det kom en genom Daniel Olofsson på en distinkt straff efter 9.26.
Ett till mål och det kunde ha blivit riktig nerv i matchen.
- Vi blev övermodiga, bekväma och började dribbla som siste man. Det rätade ut sig under de sista tio minuterna, då kändes det ganska lugnt, sa Jan-Åke Tiensuu.
Piteåtränaren Igor Matushkin konstaterade att Kiruna vann rättvist.
- Kiruna fick spelet att stämma, hade bra fart på skridskorna och fick hål på oss tidigt. Det gav dem energi samtidigt som vi gick ner oss.
Kirunasonen (jo, han bodde i Kiruna tills han var åtta) Markus Fagervall, då? Jodå, han klarade sångframträdandet och isdansen tillsammans med Johanna Götesson alldeles utmärkt, trots en viss ringrost.
- Vi har inte kört sedan finalen i december. Jäklar vad man tappar fort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om