Kiruna IF räddat från konkurs

Före jul räddade LKAB hockeyklubben Kiruna IF från en hotande konkurs.
Nu tecknar LKAB ett treårigt avtal som sätter klubben i ett betydligt bättre läge.
- Under föreningens 23-åriga historia har LKAB aldrig gjort en så stor satsning på oss som nu, säger ordförande Alf Norberg.

Hela Kirunas ishockey med A-lagsspelare, juniorer och ungdomar har anledning att jubla efter det nya sponsoravtalet som gör att klubben kan se ljust på framtiden. Här har Jarkko Oikarinen och Jonathan Hammar placerat sig strategiskt vid en reklamplats.

Hela Kirunas ishockey med A-lagsspelare, juniorer och ungdomar har anledning att jubla efter det nya sponsoravtalet som gör att klubben kan se ljust på framtiden. Här har Jarkko Oikarinen och Jonathan Hammar placerat sig strategiskt vid en reklamplats.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-02-02 06:00

På isen går Kiruna IF som tåget.

Vad som har varit mindre känt är det utsatta läge som klubben befann sig i före jul. Leverantörsskulderna hade samlats på hög och det fanns inte pengar i kassan att betala dem i tid.

Inför en hotande konkurs gick LKAB in och räddade upp likviditetskrisen med ett engångsbelopp.

Annars hade det kunnat sluta illa.

- Om någon leverantör hade valt att gå vidare så hade vi suttit där, säger Alf Norberg.

Bakgrunden till krisen är att sponsorintäkterna dök i samband med finanskrisen hösten 2008. Samtidigt hade klubben avtal med spelare som redan var tecknade.

Summorna är inte offentliga
Resultatet i bokslutet blev en förlust på en dryg miljon som ledde till ett underskott i det egna kapitalet på ungefär lika mycket.

Nu går LKAB in i ett nytt avtal som betecknas som unikt för Kirunas ishockey.

Pengarna ska i första hand användas till att sanera ekonomin och inte till någon vidlyftig elitsatsning. Förhoppningen är att det nya avtalet ska ge Kiruna IF ett positivt kapital redan till vårens bokslut.

Hur stora summor det handlar om är hemligt, men Alf Norberg är mer än nöjd.

- Efter det här tycker jag att Kirunaborna ska sluta gnälla om att LKAB bara satsar på Luleå hockey. Vi är oerhört tacksamma över sponsringen och att LKAB satsar på sina verksamhetsorter, säger han.

En del av summan ska fördelas till Kiruna IF ungdom som har egen kassa. Det gör man enligt Alf Norberg med glädje.

Stor del till ungdomarna
- Vi får ingen topp om vi inte har ungdomar. Jag har förstått att vi har mer ungdomar än på länge och att vi har ett 70-tal E-pojkar på is.

LKAB:s kommunikationsdirektör Lotta Fogde betonar också att stödet till Kiruna IF framför allt riktar sig till barn- och ungdomar.

Det har också ett annat syfte jämfört med sponsringen av Luleå hockey som handlar om att marknadsföra Norrbotten.

Stödet till Kiruna IF handlar om att säkerställa att klubben blir kvar eftersom den är viktig för barn- och ungdomar.

- Vi stöder oerhört många ungdomsföreningar i Malmfälten för att bidra till ett rikt fritidsutbud.

- Kiruna IF är den klubb som redan tidigare har fått det största verksamhetsbidraget. Nu växer det ytterligare och blir rejält stort jämfört med vad vi brukar ge till enskilda föreningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om