Kiruna - för bra för sitt eget bästa

Det går bra för Kiruna IF:s pojklag och juniorer.Nästan lite för bra.Framgångarna innebär fler och längre resor - som kostar pengar.- Vi kan tvingas prioritera, säger sportchefen Stefan Lundmyr.

Lundmyr.

Lundmyr.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-02-27 06:00
Det ska fan vara ekonom i en idrottsförening när inkomsterna styrs av oberäkneliga faktorer som konjunktur och ränteläge, som i sin tur avgör företagens vilja och förmåga att vara med och satsa.
Ännu svårare kan det vara att förutse utgifterna som till stor del avgörs av det sportsliga - i det här fallet vad som händer på isen.
Säsongen må vara över för A-laget, men det gått lite för bra för många av Kiruna IF:s ungdoms- och juniorlag för att klubbledningen ska känna sig helt bekväm med det ekonomiska läget.
Så här ser det ut inför avgörandet av de olika serierna.
Kanske måste lämna återbud
J 20 kan få kvala till superelit, vilket innebär förkval mot ett lag i Västerbotten och därefter poolspel mot tre lag längre söderut.
J 18 har gått upp till serien som heter "Elit norra vår". Laget har chans att vinna serien, vilket innebär SM-kval mot lag sex i norra allsvenskan som just nu är Timrå, men som lika gärna kan bli Luleå eller Leksand.
U 16 har avancerat till en slutspelspool i Sundsvall där två av fyra lag går vidare till fortsatt SM-slutspel någonstans i Sverige.
- Vi har några riktigt bra kullar på gång som gärna vill visa upp sig och vara med och kriga om landslagsplatser. Vi vill förstås ge dem den chansen. Och för klubbens del är det bra marknadsföring och en investering i spelarnas utveckling, säger Stefan Lundmyr.
Det är i det här läget som lågkonjunkturen har börjat göra sig gällande och intäkterna har inte rullat in i den omfattning som hade behövts.
Kanske tvingas man göra något lag besviket.
- Risken finns att vi inte klarar att genomföra allt. Då måste vi prioritera och satsa på det som vi tror gynnar spelarna och föreningen bäst, fortsätter Stefan Lundmyr.
Klubben märkte en skillnad direkt efter LKAB:s besked i november om att man stänger pelletsverk och lyfter ut entreprenörer.
Där fanns många av klubbens sponsorer som fått dra i handbromsen och tvingats se över sina utgifter.
När Kiruna IF lade sin egen budget för ett år sedan var läget ett helt annat. LKAB gjorde rekordvinster, framtidsutsikterna var strålande och inga mörka moln syntes på den vidsträckta i horisonten.
- Problemet är att budgeten läggs innan årsmötet långt innan säsongen har börjat. Sedan ska vi försöka att genomföra den med de drömmar och mål vi har. Men vi har aldrig tagit ut något i förskott och alltid klarat våra åtaganden. Det kommer vi att göra nu också, säger Stefan Lundmyr.
Då gäller det att anpassa mun efter matsäck.
Björn Sipuri, tränare för J 18-laget, tror dock inte att ett beslut att ställa in ett eventuellt SM-kval skulle landa så bra i laget. Spelarna behöver moroten och matcherna är viktiga värdemätare för den fortsatta satsningen.
"Måste producera spelare"
Dessutom är det ju Kiruna IF:s framtidsspelare som det handlar om.
- Vi kommer aldrig att kunna värva i hop ett lag och vi har inget naturligt upptagningsområde utanför Kiruna. Vår enda chans är att fortsätta producera våra egna spelare. Jag hoppas att näringslivet ska vara intresserat att stötta hockeyn så att vi ska kunna kunna behålla våra spelare och fortsätta utveckla dem i stan, säger han.
Det är dock ingen lösning att välja bort satsningen på A-laget för att prioritera ungdomarna, det är Björn Sipuri och Stefan Lundmyr överens om.
- Man behöver ha en helhetssyn. Malmberget är ett exempel där man har haft svårt att dra i hop ett A-lag, något som verksamheten längre ned blivit har lidande av. De unga spelarna behöver förebilder och något att sträva efter, säger Stefan Lundmyr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om