Hög klass i Kiruna när veteranen vann

De unga åkarna visade hög klass när årets första snowboardtävling avgjordes i Kiruna.Ändå var det en veteran som körde bäst.- Kidsen är snart i kapp, sa Björn Lindgren, 27.

Foto:

KIRUNA2008-11-17 06:00
Det var en välkänd trio som placerade sig i topp i herrarnas snowboardklass. Bakom Björn Lindgren från trängdes Johan Airijoki och Tomas "Knoddas" Johansson, samtliga med fina meriter från världscupen.
Björn Lindgren vann till exempel en VC-tävling i bigair i Berlin för sex år sedan. Annars har han före det mesta hållit sig undan från tävlingsarenan för att ägna sig åt friåkning.
I lördags var grenen slopestyle där åkarna har en så kallad park med flera olika hopp, rails och boxar att välja mellan.
Blir utffare att vinna
Björn Lindgren konstaterade att den första parkgenerationen, som har lärt sig snowboardens grunder i slopestyle, börjar visa resultat.
Det är en tydlig utveckling mot fler varv, större hopp och bättre åkning rent tekniskt.
- Dessutom kör de ju kidsen bara på utan att tänka efter, ungefär som man själv gjorde när man var yngre, säger han med ett skratt.
Med andra ord kommer det att bli svårare för veteranerna att hålla undan för nästa generation.
- I de större tävlingarna är det redan kört. Där har vi inget att sätta emot. Det kommer att bli tuffare att vinna på hemmaplan också. Det finns ett antal åkare i Kiruna som kommer att bli riktigt bra.
Björnström vann flickklassen
Bland annat pekar han ut Isak Björnström som vann ungdomsklassen i snowboard och Linus Thornberg som vann ungdomsklassen i freestyle. Övriga segrare var Sandra Wassara, damer snowboard, Hanna Björnström, flickor, snowboard, och Jens Halmkrona, herrar freestyle.
Vill visa bra arrangemang
Ytterligare en segrare var arrangörsklubben Kiruna BK som lyckades genomföra säsongens första tävling i norra Europa.
Tillverkarna av konstsnö hade prioriterat snowboardparken före längdspår och slalompist, och kanske är det ett tidens tecken.
Nästa stora tävling blir en bigair som ska köras på Folkets hus-parkeringen under Snöfestivalen i januari. Dit kommer de 20 bästa freestyle- och snowboardåkarna i Europa som inte åker på proffstouren i USA att bjudas in.
- Det är viktigt att visa att vi kan genomföra stora event i Kiruna. Tanken är att vi ska ha en världscuptävling i halfpipe inom fem år, säger Janne Aikio i Kiruna BK.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om