Här är en klubb med många bollar i luften

Här samsas puckelåkare, snowboardfantaster och jibbare med slalomspecialister och fartåkare.Kiruna BK är utförsåkningsklubben med många bollar i luften.Nu summerar klubben en framgångsrik säsong och skruvar upp förväntningarna inför nästa.

Trångt men trivsamt vid Kiruna BKs säsongavslutning i Luossavaarabacken.

Trångt men trivsamt vid Kiruna BKs säsongavslutning i Luossavaarabacken.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-04-22 06:00
Klubbens fullständiga namn är Kiruna Bollklubb och och en gång i tiden samlade klubben mycket riktigt bollsporter som ishockey, fotboll och inte minst handboll.
Numera är det en renodlad klubb för utförsåkning med sektioner för alpint respektive snowboard och freestyle.
Nyligen hade KBK säsongsavslutning i hemmabacken på Luossavaara och då visade klubben upp sina fulla vidd.
- Det finns många varianter att glida på snö. Det är kul att vi har så många aktiva på elitnivå inom olika områden, säger tränaren Janne Aikio.
Klubbens mest kända åkare är förstås puckelpisttrion Jesper Björnlund, Per Spett och Olle Daunfeldt som tar sikte på OS i Vancuver nästa år. De två förstnämnda rensade i förbifarten rent på SM tidigare i april.
Många framtidsnamn
Nästa stora freestyleåkare kan vara Linus Thornberg som har tagit sig till Europafinal i Jib academy som är en tävling inom den så kallade nya skolans skidåkning. Kort sagt innebär det att de tävlar i samma grenar som snowboardåkare.
Andra framtidsnamn är de alpina åklarna Isak Klein och Sofie Gidlund som har vunnit en och annan tävling för 12- och 13-åringar i vinter. I Lilla världscupen tog Isak hem landsdelsfinalen medan Sofie var totalbäst i Norrbotten.
Ändå är det kanske bredden i klubben som imponerar mest. På de alpina ungdomstävlingarna runt om i länet gör KBK:arna alltid en storstilad entré.
- Vi åker till alla norrbottenstävlingar med stor buss. Det är omkring 35 aktiva som tävlar regelbundet så det märks när vi kommer, säger Janne Klein, ordförande.
En nyckel till framgång sägs vara att man har lyckats få gamla aktiva som har vuxit upp inom KBK att komma tillbaka som ledare.
- De är etablerade, engagerade och har ett stort hjärta för skidåkning. Inte minst viktigt är att de tycker om att vara med barnen, säger Janne Klein.
Då har vi inte nämnt två stora händelser som äger rum nästa säsong. Kiruna BK har utsetts till arrangör av alpina SM som ska köras med alla grenar i Björkliden i april.
Ligger i framkant
- Det är knappast någon slump att vi har fått SM. Det känns som att Kiruna har klivit fram. Det händer saker i klubben hela tiden och det är skitkul att vara med, säger Janne Klein.
Redan till hösten startar Janne Aikio en ny gymnasieutbildning för den nya skolans åkare. Det finns plats för 19 åkare och det är redan klart att det blir fullt intag.
- Det är egentligen ganska logiskt att vi ligger i framkanten för det nya som händer inom skidåkningen. Det har klubben alltid gjort, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om