Handbollskaravanen ska bli starten på en ny storhetstid

Sveriges storhetstid i handboll på 1990-talet passerade utan att det resulterade i att ungdomarna massvandrade till klubbarna.Nu gör förbundet en satsning inför hemma-VM 2011.I går startade Handbollskaravanen.

Tony Carlsson vid Svenska handbollsförbundet startade det tvååriga projektet Handbollskaravanen i Kiruna i går. Här besöker han Tuolluvaara skola.

Tony Carlsson vid Svenska handbollsförbundet startade det tvååriga projektet Handbollskaravanen i Kiruna i går. Här besöker han Tuolluvaara skola.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-09-22 06:00
Projektet startade längst i norr och Svenska handbollsförbundets minibuss kommer att passera alla handbollsfästen i Norrbotten de närmaste fyra veckorna.
Samtidigt rullar nio andra bussar i de södra delarna av landet.
NSD träffade förbundets utsände Tony Carlsson i samband med besöket i Tuolluvaara skola. För det är skolorna som får besök av förbundet tillsammans med ledare från klubbarna på orten.
Skolbarn är målgruppen
Tanken är att karavanen ska introducera handboll bland elever och idrottslärare.
- Det ligger nära till hands att idrottslärare tycker att handboll är krångligt och väljer att låta eleverna spela innebandy eller fotboll i stället. Och har man aldrig fått spela handboll på idrottslektionen är steget till att börja i en förening desto större.
Sådan är taktiken när förbundet gör sin satsning.
Målgruppen är skolbarn i låg- och mellanstadiet och det är enklast tänkbara regler som introduceras.
- Vi kör minihandboll med tre spelare i varje lag. Det handlar om att springa, hoppa och skjuta och högst ta tre steg, säger Tony Carlsson.
Karavanen ska rulla fram till mitten av 2011 och fram till dess ska 50 000 elever i 2 000 klasser ha fått besök. Förbundets hoppas att hemma-VM samma år ska höja intresset ytterligare.
Enligt Tony Carlsson utnyttjade inte Svenska handbollsförbundet den förra storhetstiden så bra som man hade kunnat göra.
- Vi tar igen det med råge nu. Vi kommer att rekrytera massor av unga spelare, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om