Han är bäst i länet

Skidfesten i Kiruna sparkade i gång i går kväll med sprinttävlingar med 480 åkare på Matojärvi.I herrklassen passade Peter Fredriksson från Kalix SK på att snyta guldet.Det blir betydligt tuffare att göra om bedriften i dag.

Det var tufft i den yngre juniorlassen i DM-sprinten. Simon Öberg, Kalix SK, närmast i bild, vann efter en hård och tilltrasslad kamp.

Det var tufft i den yngre juniorlassen i DM-sprinten. Simon Öberg, Kalix SK, närmast i bild, vann efter en hård och tilltrasslad kamp.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-04-17 06:00

Det var som gamla tiders Kirunaspel när Matojärvi myllrade av skidåkare i alla åldrar.

Den som alla spanade efter dök emellertid inte upp.

Marcus Hellner har precis kommit hem från Thailand och behövde en extra dag på sig att hämta krafter. Han har lovat att komma till dagens distanslopp och det är knappast någon som har någon att sätta emot ens en jetlaggad Hellner.

Några andra världscupåkare lär inte synas till.

Nye förbundskaptenen Lars Öberg var på plats på Matorjävi i egenskap av pappa och klubbledare. Han har förståelse för att vi allt mer sällan får se våra världsstjärnor på hemmaplan.

"Kunde föra en dialog"
- Jag tror att världscupen har tredubblats sedan jag själv höll på och det kan vara svårt att motivera sig att köra ännu fler tävlingar.

- Men jag tycker absolut att man i alla fall kunde föra en dialog om vikten för skidsporten att de tävlar hemma också. Som klubbtränare skulle jag tycka att det var roligt.

Som klubbtränare kunde han notera en framgångsrik kväll.

Sonen Simon Öberg tog hem segern i H17-18, Helena Lundkvist vann i D17-18 innan det blev ännu en Kalixseger även i H21.

Peter Fredriksson själv var lite skakis inför finalen efter att ha varit mer än lovligt seg efter prologen.

- Jag har inte tävlat desto mer i år, det här var andra loppet i år. Men jag har hållit på så länge så jag kanske inte behöver så mycket träning.

Han var ett tjugotal meter före klungan där förre världsmästaren i skidorienteraren Mikael Lindmark, 42, var snabbast.

För hans del var det viktigast att hålla tvillingbrorsan Magnus bakom sig.

Emma Sjölander från Strömnäs var enda damsenioren och klubbkompisen Maria Sundström var snabbast bland de äldre damjuniorerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om