Från stöddig valp i Kiruna - till handbollens finaste jobb

Torbjörn Klingvall har varit något av en mentor för handbollen hemma i Kiruna under många år.Han hoppas kunna fortsätta med det trots att han precis har fått svensk handbolls finaste jobb.- Det var ju där allting började, säger han.

Chefen. Torbjörn Klingvall från Kiruna tar över som förbundskapten för damlandslaget tillsammans med förre storspelaren Tomas Sivertsson.

Chefen. Torbjörn Klingvall från Kiruna tar över som förbundskapten för damlandslaget tillsammans med förre storspelaren Tomas Sivertsson.

Foto: Martin Thelénius / Expressum

KIRUNA2012-10-13 06:00

Det har varit en omtumlande vecka för Torbjörn Klingvall, 58.

Förra veckan dog hans pappa hemma i Kiruna och igår presenterades han som damlandslagets nye förbundskapten.

Han kliver in efter ett OS som blev inte vad man hade hoppats på. De svenska damerna tog silver i EM 2010, men i OS blev det inte en enda seger.

Det stod tidigt klart att förbundskaptenen Pär Johansson inte skulle fortsätta, men det har tagit tid att hitta hans ersättare.

- Vi har inte varit ute efter ett namn, utan efter rätt namn, sa förbundets general manager Stefan Löfgren.

I hemstaden Kiruna applåderades valet i går.

Leif Johansson var tränare för Torbjörn Klingvall i Kiruna bollklubb på 1970-talet när laget kämpade om en plats i allsvenskan.

"Vem fan var inte stöddig"
Han såg redan då att det fanns en stor förståelse för handboll i den unge stjärnspelaren med den tuffa ytan.

- Folk säger att han var ganska stöddig när han var ung, men vem fan var inte det. Han var en idrottskille utöver det vanliga som hade kunnat bli en stjärna i alla idrotter, säger han.

Det var nära att det blev ishockey i stället, men det satte en krånglande menisk stopp för.

I stället fortsatte handbollskarriären via spel i Drott och Kroppskultur och därefter in på en tränarbana i Norge.

Torbjörn Klingvall har med jämna mellanrum återvänt till hemstaden för att hjälpa moderklubben (som efter sammanslagningen med AIF heter Kiruna handbollsklubb).

- Jag har försökt att bidra med det jag har hunnit med. Vi får se hur det blir nu, jag har ju mycket släkt och vänner kvar även sedan pappa gick bort, säger han.

Leif Johansson säger att han har följt vartenda träningspass som Klingvall har hållit i Kiruna.

- Jag har aldrig sett Tobbes överman på handbollsgolvet. Om Sverige någon gång ska vinna guld på damsidan så är det nu, säger han.

Får kritik
Alla är inte lika imponerade. I Aftonbladet säger Lugitränaren Tomas Axner att valet av Klingvall är ett steg tillbaka till stenåldern.

- Han står för ett otroligt omständigt spel. Det är 400 passningar och 300 växlar innan man kommer till avslut, säger han.

På den attacken säger Torbjörn Klingvall till NSD.

- Inga kommentarer.

Han säger också att han och assisterande tränaren Tomas Sivertsson knappast kommer att hinna sätta någon riktig prägel på laget innan EM som inleds i Serbien i början på december.

- Jag ska träffa Per Johansson så snart som möjligt. Vi ska börja med att gå i genom hans plattform och försiktig börja skapa nya processer.

FAKTA Förbundskaptenen från Kiruna
µ Namn: Torbjörn Klingvall. µ Ålder: 58 år. µ Uppvuxen: Kiruna. µ Bor: Porsgrunn i södra Norge. µ Yrke: Handbollstränare samt konsult kring tillväxtfrågor. µ Spelarkarriär: Kiruna BK (-1976), Drott (1976-1982), Kroppskultur (1982-1984). µ Tränarkarriär: Kroppskultur herr (1982-1984), Malmö herr (1984-1985), Västra Frölunda herr (1985-1986, Uredd herr (Norge, 1987-1989), Kroppskultur herr (1989-1991), Sandefjord herr (Norge, 1993-1997), Kragerö herr (Norge, 1997-2000), Heröya dam (Norge, 2000-2002), Gjerpen dam (Norge, 2008-2011), Falk herr (Norge, 2011-2012). Har också sedan 2006 varit förbundskapten för svenska ungdomslandslaget, pojkar födda 1992/1993. Ett uppdrag han nu lämnar.Källa: Svenska handbollsförbundet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om