Erhan - derbyts kung

Det räckte med en riktigt fet chans för GMFF att avgöra Malmfältsderbyt mot Kiruna.Erhan Karabeg förvaltade den på ett iskallt sätt.- Man får inte så många lägen i ett derby. Det gäller att utnyttja dem, sa han efter segern med 1-0 (0-0).

Det var full kamp i 90 minuter när slaget om Malmfälten avgjordes på Lombia i Kiruna. Här är Per.-Jon Huuva i Kiruna steget före Mikael Jannok i GMFF. FOTO: HANS STERNLUND

KIRUNA2009-06-04 06:00
Målet kom i den 76:e minuten och Erhan Karabeg hade varit inne i sex minuter när läget dök upp. Han tänkte dra på med vänstern men såg att det plötsligt öppnade sig och valde en dragning.
Det gav honom öppet mål och GMFF en minst sagt efterlängtad derbyseger på Lombia.
Och nu leder laget serien.
- Det ser väldigt bra ut. Hela laget jobbar hårt, men det är tidigt på säsongen och det är en fruktansvärt jämn serie, säger Erhan Karabeg.
Kiruna bäst i början
Kiruna började bäst och hade fördel av den hårda vinden på Lombia. Per-Anders Pokka slog an tonen med att dra på ett jätteskott från 25 meter redan efter tio minuter.
Bollen studsade i ribban och rakt ned bakom Tony Nyström. Den kan rent av ha varit inne, men domaren vinkade avvärjande.
Kirunadominansen och anstormningen mot Tony Nyström i GMFF-målet fortsatte halvleken ut. Bland annat gjorde han en fenomenal räddning på Henrik Hannus straff.
I halvtid var det värsta över.
- Det kändes betydligt bättre när vi fick vinden i ryggen. Man anade att det betydde mycket att vi höll rent i första halvleken, sa Tony Nyström.
Andra halvleken blev spelmässigt betydligt jämnare och GMFF kunde dra fördel av vinden. Kampen var stenhård hela matchen och det var utpumpade GM-spelare som kunde brista ut i ett förlösande jubel efteråt..
I Kirunalägret var det desto bistrare.
- Jag är nöjd med prestationen, inte med resultatet. Om man inte gör mål på chanserna vinner man inga matcher. Det är det som idrott går ut på, sa tränaren Hans Stridsman tull spelarna i omklädningsrummet.
Kiruna vinner inte hemma
Faktum är att Kiruna fortfarande inte har vunnit på hemmaplan i årets serie. Spelmässigt går det framåt och det här var den bästa insatsen så här långt, bortsett från bristen på kyla i de avgörande momenten.
Per-Anders Pokka gjorde en bra första halvlek på mittfältet medan Diego Pereira Valviesse och Emil Björnström oroade en hel del på topp.
I GMFF var Hans Laaksonen mycket stabil som mittback. Även den andre Kirunabekantingen Jonas Kuorak var duktig. Plus också till Adou Alireza, förutom de två nämnda hjältarna.