Dubbla segrar - då är Niva snart historisk

Kirunaspelens meste vinnare? Hukulinen? Jernberg? Svan?Fina gissningar allihop. Rätt svar är emellertid Juha Mieto.Men efter helgens två segrar närmar sig Bernt Niva från IFK Kiruna den finske giganten.

Grattis, Bernt Niva. Nu är du snart den störste i Kirunaspelens historia. IFK Kiruna-åkaren tog nya nya intecknar under helgen och gratuleras här av Peter Fredriksson, IFK Kalix.

Grattis, Bernt Niva. Nu är du snart den störste i Kirunaspelens historia. IFK Kiruna-åkaren tog nya nya intecknar under helgen och gratuleras här av Peter Fredriksson, IFK Kalix.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-04-22 06:00
Jämförelsen kanske inte är helt rättvis. Kirunaspelen var en annan tävling på 1970-talet när bjässen Juha Mieto gjorde djupa avtryck i skidspåren kring Matojärviterrängen.
Han fick inte vinna så många stora mästerskap, men i Kiruna var han ofta kung. Han har inte mindre än sju segrar, tre i tremilen och fyra på 15 kilometer mellan åren 1974-80.
Bernt Niva som är född 1975 kommer knappast i håg när Skepparkransen var som bäst, men satt ofta i Kirunaspelens storpublik lite längre fram i tiden.
Sin första seger för egen del tog han 2004 och därefter har det blivit fem till, om vi har räknat rätt.
De två senaste tog han under helgen i tio kilometer klassiskt i lördags och därefter i tio kilometer fritt i söndagens jaktstart.
Tandläkaren går före berget
Även om det var snabbt före under helgen körde Bernt Niva på tider som skulle ha räckt en bit även i ett starkare startfält.
- Ja, det gick riktigt bra i helg, men sett över hela vintern har jag inte kört lika bra som tidigare år. Åldern är nog inget problem. Skillnaden är att jag har tränat kanske hälften så mycket som när jag tränade som mest, säger han.
Då hör det till saken att Bernt Niva en gång i tiden lade ned 800 timmar om året, vilket nästan var i paritet med åkarna i landslaget.
Tvåa båda dagarna var 22-årige klubbkompisen Nils-Johan Labba som dock var rejält distanserad av 34-årige Niva.
När är han ikapp?
- Kanske ganska snart, vem vet. Våra kurvor går åt olika håll och snart lär de väl mötas.
Svågern och förre landslagsmannen i skidorientering, Magnus Lindmark, 40, var för övrigt dubbel trea.
Det kom inga seniordamer till start i Kirunaspelen, men väl en åkare som körde sin sista tävling som damjunior. Fanny Pekkari från IFK Tärendö vann dubbelt före Caroline Blombacke, Gellivare SA.
- Vi ska köra Tour de Dundret med skidgymnasiet till veckan, men jag missar klättringen uppför Soldalssvängen. Jag har tid hos tandläkaren, säger hon.
Nu väntar uppbrott från Gällivare och flytt till Umeå och skidhögskolan där hon ska plugga till idrottslärare. Och dessutom uppflyttning till seniorklassen.
- Det ska faktiskt bli skönt att alltid kunna slå ur underläge. Det är ingen som förväntar sig något av en förstaårsenior, säger hon.
Clara Auland, tävlande för Sävast, vann den yngre damjuniorklassen.
I onsdagens NSD kan ni läsa om ungdomsklasserna i Kirunaspelen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om