De kämpar för klubbens överlevnad

I år firar Kirunas handikappidrottsförening 25 år. En förening av eldsjälar som kämpar för att handikappade i Kiruna ska kunna leva ett aktivt liv. Men snart kan föreningen tvingas lägga ner.

Foto: Jakob Lind

Kiruna2016-10-11 12:00

Inne på Kirunas sporthall pågår Kiruna handikappidrottsförenings (KHIF) bocciaträning. Föreningen har aktiviteter flera dagar i veckan och erbjuder bland annat bowling, boccia, innebandy och ridning, som de har i samarbete med Kiruna ridklubb. Det ska finnas någonting för alla som vill vara med och ha aktiviteter på kvällstid.

Varje tisdag tränar boccialaget. Sedan starten har laget tagit hem fem guld i Norrbottens seriemästerskap. De började spela i Division 3 och spelar nu i Division 1.

– Det var kul när vi fick komma upp och spela mot de stora grabbarna. Och sedan vann vi den liga tre gånger i rad, säger Stig Lärkdal.

Stig Lärkdal är lagets mest erfarna spelare. Han är idag 66 år gammal och har varit med sedan föreningen grundades och har varit med när laget tagit samtliga guld genom föreningens historia. Han tränar fortfarande med laget varje tisdag. Han har en CP-skada och svår epilepsi som stör hans balans och han måste stödja sig på sin rullator. Innan sjukdomen gjorde att hans balans blev för dålig så var han också aktiv på föreningens kansli och var under många år kassor på KHIF.

– Det är väldigt roligt. Varje tisdag så bär det iväg. Utan den här föreningen skulle man förmodligen inte känna ingen många av oss. Det gör att det finns en plats att gå till, säger Stig Lärkdal.

Föreningen bildades 1991 av Lieselotte och Sem Sundström. Deras son Staffan har downs syndrom och svår epilepsi och är även han med på dagens bocciaträning.

– Det fanns ingenting för handikappade i Kiruna att göra. Staffan blev sittandes hemma på kvällarna, så vi bestämde oss för att starta en förening där alla kunde vara med och delta utifrån sina egna förutsättningar, säger Sem Sundström.

Idag har föreningen närmare 170 medlemmar varav omkring 50 är aktiva. När KHIF grundades fanns ingen handikappsanpassning på Kiruna sporthall.

– De första åren var vi tvungna att bära upp våra medlemmar för trapporna när vi skulle använda lokalerna. Det tog åtta år innan vi lyckades driva igenom att kommunen skulle installera en hiss i sporthallen, säger Sem Sundström.

Förra säsongen drog Kiruna kommun in en del av föreningens ekonomiska stöd som gick till att betala föreningens klubbkansli. Och nu är Sem Sundström orolig för att det inte kommer gå att driva klubben i framtiden.

– Problemet är att tillgängligheten tillslut handlar om ekonomin. Om vi inte har pengar i föreningen så kommer vi tillslut inte kunna bedriva verksamheten längre, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!