Året när Kiruna FF chockade Sverige

Chansen fanns kvar inför den sista omgången.Om resultaten gick rätt väg skulle den historiska skrällen vara ett faktum.Nu är det 20 år sedan som Kiruna FF skakade svensk fotboll.

Kompisgänget från Kiruna chockade fotbolls-Sverige och hade                                    mer än ena fotbollskon i allsvenskan. Här jublar Tommy Stridsman, Fredrik Kemi, Per Stöckel, Vesa Tauriainern och Hans Stridsman efter ett mål mot Luleå på Lombia. I den matchen sattes för övrigt publikrekord på 2 450 personer som fortfarande                                             gäller. I ett stort reportage berättar NSD historien om den gyllende årgången och dess spelare.

Kompisgänget från Kiruna chockade fotbolls-Sverige och hade mer än ena fotbollskon i allsvenskan. Här jublar Tommy Stridsman, Fredrik Kemi, Per Stöckel, Vesa Tauriainern och Hans Stridsman efter ett mål mot Luleå på Lombia. I den matchen sattes för övrigt publikrekord på 2 450 personer som fortfarande gäller. I ett stort reportage berättar NSD historien om den gyllende årgången och dess spelare.

Foto: Göran Ström

KIRUNA2009-10-17 06:00
Allt utspelade sig i en tid som historikerna förmodligen kommer att sortera in i en annan epok.
I oktober 1989 anade ingen att Berlinmuren skulle falla inom bara några månader. Ingvar Carlsson var statsminister, Jakob Hellman årets manliga artist och Magnum var den stora nyheten i GB:s glassortiment.
Kiruna hade ett eget BB, ett regemente på orten och befolkningen var relativt ung och bestod av över 26 000 invånare. De som föddes i de stora barnkullarna i mitten av 1960-talet hade blivit en bit över 20 år och nått sina bästa år som idrottsmän.
Många av dem hade valt fotboll framför ishockey och dessutom blivit duktiga. Riktigt duktiga.
Kiruna FF avancerade från division IV till division I på fyra år och nu var laget på god väg upp till allsvenskan.
Publikfester på Lombia
Kiruna hade lett serien under hela våren sommaren och större delen av hösten. Laget var framför allt fruktat på det nedslitna plastgräset där bollen aldrig slutade rulla när den en gång satts i rörelse.
Många minns säkert publikfesterna och segrarna mot Hammarby och Luleå FF/IFK på Lombia. Som mest var skilde det fem poäng till tvåan i serien, vilket var en betydande marginal då en seger bara gav två poäng.
Laget liknades vid Åshöjdens BK, kompisgänget som klättrade mot den högsta serien i Max Lundgrens böcker. Precis som Åshöjden bestod Kiruna av egna spelare samt en lagfarsa med meriter från större sammanhang.
I Kiruna hette han inte Bagarn Olsson, utan Jukka Ikäläinen och var både tränare och mittback. Laget hade också spetsats med finske forwarden Vesa Tauriainen och Kjell Norman från Gällivare.

Men precis som Åshöjden nådde inte Kiruna ända fram till allsvenskan. En stor förklaring var förlusten mot Holmsund på hemmaplan där Kiruna blev berövad ledningsmålet av en flaggviftande linjeman.
Veckan därpå blev det förlust på Söderstadion mot Hammarby med 0-1 och trots 2-1 mot Karlstad såg det bistert ut inför sista omgången.
Det skulle i bästa fall bli en målskillnadsaffär och Kiruna behövde hjälp av Luleå och Karlstad som mötte Hammarby respektive Vasalund.
Flytet försvann i kvalet
Kiruna spelade sin sista match mot Motala på bortaplan och gruvstaden höll andan en hel söndagseftermiddag.
Lagkaptenen Tommy Stridsman minns upplösningen.
- Vi åkte ned före och försökte ladda upp på bästa tänkbara sätt. Men vi det var som att luften hade gått ur redan efter förlusten mot Holmsund. Vi mobiliserade ingen kraft och var aldrig nära att vinna matchen.
Matchen i Motala slutade med hemmaseger, 3-1.
Det blev dramatiskt ändå. På Skogsvallen vann Vasalund och speakern gratulerade tränaren Bosse Petersson till den allsvenska platsen. Ingen kunde väl ens anan att Hammarby skulle göra tre mål på övertid och gå förbi på målskillnad.
- Med lite mer flyt hade det kunnat vara vi som gick hela vägen. Men vi fick igen det när vi gick upp till kvalsvenskan två år senare, säger Tommy Stridsman.
Då var det Kiruna som mirakelvände på slutet med tre mål i matchens sista tolv minuter och vann serien. Men det är en annan historia.

Det hade varit en större skräll om laget hade vunnit som nykomlingar i serien 1989 och frågan är om den truppen var bättre än 1991 års kvalsvenska lag. Det är så kallad kontrafaktisk historia, men frågan måste ställas. Hur hade det gått för FF i allsvenskan? Eller, vad vad hade krävts för att laget skulle kunna klara sig kvar?
En annorlunda försäsong
- Vi hade ekonomiska muskler i föreningen och bra kontakter i Finland via Jukka. Men en ny spelare i varje lagdel hade vi kunnat klara oss kvar, i alla fall något år, säger Tommy Stridsman.
Pelle Stöckel var den ende i Kirunagänget som fick prova på allsvenskt spel när han värvades till Häcken 1993. Han tror att det var fler faktorer som spelade in.
- Vi hade behövt öka träningsmängden rejält. Det var lite si och så med den saken. På sikt hade vi behövt bättre träningsmöjligheter i form av en inomhushall.
Han tillägger.
- Det hade säkert blivit svårt för oss, men tänk så otroligt spännande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om