Stjärnor på turné

Omkring 150 personer hade bänkat sig i Lombia ishall för att se Lubos Bartecko och kompani driva upp tempot på Kiruna IF:s träning.Ett tecken så gott som något på att Luleå Hockeys charmoffensiv är på väg att lyckas även i Kiruna.- Jag kommer tillbaka när som helst, sa Bartecko själv.

Luleå Hockey skickade sin allra största stjärna för att charma Kirunapubliken. Och det var många som var nyfikna på vad Lubos Bartcko skulle hitta på. De 150 personerna åstadkom ett nytt publikrekord för träning i modern tid i Kiruna. Superslovaken var också hetaste målet när det jagades autografer.

Luleå Hockey skickade sin allra största stjärna för att charma Kirunapubliken. Och det var många som var nyfikna på vad Lubos Bartcko skulle hitta på. De 150 personerna åstadkom ett nytt publikrekord för träning i modern tid i Kiruna. Superslovaken var också hetaste målet när det jagades autografer.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA. 2008-12-23 06:00
Luleå Hockey vill bli hela länets lag och skickade i går ut spelare till länets alla hörn för att förbättra relationerna och öka utbytet med division I-klubbarna.
Kiruna fick det kanske finaste främmandet i form av de slovakiska stjärnorna Lubos Bartecko, Jaroslav Obsut, lagkaptenen Anders Burström samt Jonas Almtorp och Pierre Johnsson.
Krävs något extra
Kanske vet Luleås ledning att det krävs något extra för att charma hockeyfolket i Kiruna. Där finns ju gamla Kirunaspelare som tränaren Roger Kyrö och klubbdirektören Thor Stöckel.
- Ja, de har ju växt upp med rivaliteten då Kirunaklubbarna var med och konkurrerade om att vara bäst i länet. De vet vad det handlar om, säger Anders Burström.
Frågan är då, håller det på att ge sig? Har Luleå Hockey någon chans i Kiruna?
Anders Burström kan i alla fall konstatera att det har hänt en del under de senaste tio åren.
- Jag minns när vi var här och spelade mot Kiruna. Jag har aldrig blivit så utbuad i hela mitt liv. Det var inga ryggdunkar från Kirunaborna precis.
I går när spelarna var på Coop och skrev autografer var meningarna åtminstone delade.
- Det var några som höll på oss helhjärtat och andra som tyckte att vi borde ha åkt till Malmberget i stället. Där är det fler som håller på oss, säger Anders Burström.
"Ett tecken på ny ödmjukhet"
Om motsatsen till kärlek är likgiltighet så syntes i alla fall inget av den varan i går. Det var publikrekord för en träning i Lombia i går och många var nyfikna på framför allt superslovaken Bartecko.
Det var också han som var de unga autografjägarnas mål i spelargången efter träningen.
- Verkligen kul att komma ut och se hur andra lag tränar. Jag tyckte att det var bra intensitet och ett kul gäng grabbar. Jag kommer gärna tillbaka fler gånger, sa han.
Det är precis vad nytillträdde sportchefen Stefan Lundmyr hoppas på, att utbytet ska fortsätta och leda till ett utvecklat samarbete mellan klubbarna. Nu när den 50 år långa interna hockeystriden i Kiruna är över kanske förutsättningarna finns.
- Nu kan vi ägna kraft till annat och börja blicka utåt. Det behöver nödvändigtvis inte bara vara Luleå. Det viktiga är att vi kan fortsätta utveckla våra grabbar och hockeyn i Kiruna.
Stefan Lundmyr fortsätter.
- Dagens aktiviteter är också ett tecken på en ny ödmjukhet från Luleås sida. Vi ser gärna att vi får ett större utbyte mellan ungdomslagen också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om