"Det måste bort ur vårt sortiment"

I kväll fortsätter Luleå Hockeys lilla roadtrip.Då vill tränaren se ett slut på alla onödiga utvisningar.– Det är något som måste bort ur vårt sortiment, säger Joakim Fagervall.

Foto: Pär Bäckström

Karlstad/ishockey2015-10-19 08:00

Tittar man på samtliga lag i SHL så har Luleå Hockey ändå tagit sparsamt med tvåminutersutvisningar. Det är sju gäng som har tagit fler och inte ens i antalet offensiva utvisningsminuter placerar sig norrbottningarna särskilt högt.

Men man har ändå straffats hårt.

Exempelvis Brynäs vände på matchen i Gävle i powerplay och i lördags var det just Linköpings spel i numerärt överläge som till slut blev matchavgörande.

– Det är ju för dåligt att ta så mycket utvisningar som vi gör. Vi har fem trippingutvisningar och en interference och det var återigen det som fäller avgörande. I fem mot fem vinner vi den matchen också, precis som vi vinner mot Brynäs med 3–1. Det har varit kostsamt och även om Linköping, med tanke på den start som de har, kanske vinner matchen på poäng så måste vi hitta vägar att vinna matchen ändå – och det gör man inte i utvisningsbåset, säger tränaren Joakim Fagervall när NSD når honom nere i Karlstad.

Vad beror det på?

– Jag tycker det måste vara ett större personligt ansvar. Vi har två utvisningar där vi sparkar ner folk bakifrån, det kom man för fan inte ens undan med på Tumbas tid ens en gång.

Just utvisningar är något som laget har snackat om, bland annat fick man inför Linköpingmatchen se ett filmklipp från de första fajterna i serien.

– Vi tittade på video på utvisningar vi har tagit och på gränsfall där det är utvisningar och vi var överens om att det är något som måste bort ur vårt sortiment, vi får inte ha det i vårt spel. Det är slarviga utvisningar vi tar och jag känner ändå att vi på nåt sätt har försökt vara tydliga. Jag vill inte ju tycka att man ska ha ett bestraffningssystem för att få bort utvisningar utan alla måste förstå att det är jävligt avgörande i hockey där 1–0 kan vara ett slutresultat i matchen.

Till kvällens match mot Färjestad i Löfbergs Arena hoppas Joakim Fagervall att det blir ett slut på onödiga tvåminutare.

– Det får inte kosta oss poäng några fler gånger. Att man nån gång hamnar och tar en utvisning... Olyckor kan hända, men för oss är det lite grann ett mönster, säger Fagervall, vars lag har haft det kämpigt mot de flesta av topplagen i serien:

– Vi har inte lyckats matcha dem i intensitet helt enkelt. Vi har låtit dem ha momentum – och jag vet att det inte är starkare skridskoåkare än vad vi är utan de hanterar farten på ett bättre sätt. Det tycker jag har varit den stora skillnaden, framförallt mot tre lag: Linköping, Skellefteå och Frölunda har varit bättre än oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!