Läkaren som ska frälsa Kalix Bandy

Läkare på dagtid. Elitseriespelare på kvällen. Dessutom har han hållit i delar av fysträningen på försäsongen. Möt Kalix Bandys mångsysslare Nils Wikström.

Foto: Kurt Engström

Kalix/bandy2015-10-23 13:32

Blodet pulserar från såret på handen. Nils Wikström sätter sig ner i ett av rummen på akutmottagningen och börjar sy.

Det är en vanlig vardag på jobbet för Kalix Bandys nyförvärv Nils Wikström.

– Efter nyår börjar jag min AT-tjänst. Efter grundutbildningen gör man en AT-tjänstgöring på mellan 18 och 21 månader, förklarar Nils Wikström.

Han säger också:

– Jag känner mycket folk här och Kalix har alltid varit hemma för mig. Jag har familj och vänner här. Men om man vill hitta någonstans där man kan idrotta­ och jobba samtidigt – var ska man då vara? Jag har pendlat nästan tio mil enkel väg förut, till träningar och matcher. Det tar rätt mycket tid.

Så du flyttade hem. När dök det upp?

– Jag  har  haft kontakt med Kalix   sen jag flyttade härifrån egentligen.   Jag har alltid varit med och tränat med dem på somrarna. Det har varit på tapeten i flera år att jag kanske skulle flytta hem. Men det har varit svårt att lösa med utbildningen. Jag var tvungen att göra klart den i Linköping.

Hur går det att kombinera läkarjobb med en elitseriekarriär?

– Vet inte. Vi får väl se sen när det börjar. Men jag tror det, min arbetsgivare här är väldigt tillmötesgående. Jag har tittat igenom matchschemat och det är några dagar som jag behöver ta ledigt, men de förstår ganska bra. Jag har jätte­bra kollegor som ställer upp om det skulle krocka med kort varsel.

Nils Wikström är inte bara läkare och halv/mittfältare av elitserieklass.

Han har dessutom hållit i några av Kalix Bandys fysträningar på försäsongen.

– Jag har ett väldigt stort intresse för fysträning, löpning och styrka. Jag har hållit en del tränar där nere också, i de lagen jag spelat för i södra Sverige. I Katrineholm skötte jag all fysträning. Här har jag hållit i en del pass, när det passat.

Var kommer det stora intresset ifrån?

– Jag har alltid gillat att träna och idrotta, jag har hållit på med flera idrotter. Jag har mer eller mindre levt på olika idrottsplaner. I och med utbildningen läste jag en del om kroppen och då fick jag väl blodad tand. Sen har jag läst en hel del litteratur om träning och träningsfysiologi utöver det. Det skapar en liten grund att stå på.

Läser du mycket bara för att du är intresserad – eller gör du det också för att bli en bättre spelare?

– Jag har aldrig tränat för att stå framför en spegel. Jag har tränat för idrottens skull och för att må bra. Träningen jag genomför är ju för idrotten man utövar. Jag ska inte säga att jag tränar för att bli en bättre bandyspelare utan också för att jag tycker att det är roligt och att jag mår bra av att träna.

Hur vältränad är du med bandymått mätt?

– Vet inte. Som bandyspelare är det inte fysiken som avgör om du är duktig eller inte. Det finns så mycket andra ingredienser. Visst är det en fördel om man orkar. Har du en bra styrka kanske du blir lite snabbare på skridskorna. Men det är mycket skridskoteknik, klubbteknik och spelsinne och allt sånt med. Fysen är en viktig bit – men det finns andra delare som är viktigare. Annars hade man kunnat sätta ut elva gladiatorer på planen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om