Segern håller liv i Kalix kvaldröm

Lördagens lekstuga mot Unik hindrade inte Kalix att plocka fram sitt bästa spel när det behövdes.7-2 (2-0) i måstematchen mot toppkonkurrenten Skutskär visar att Kalix inte givit upp kvaltankarna.- Vi vet vad som gäller - och det känns som att vi är på rätt väg, säger Patrik Rönnkvist efter tre viktiga mål.

Mats Rönnqvist gav Kalix ledningen med 1-0. Sedan föjde brorsan Patrik efter och smällde in tre mål. Foto: MARTIN THELENIUS

KALIX2009-02-16 06:00
Ja, den rutinerade kaptenen vet om någon vad som gäller. Och efter sjukstugan i januari har Kalix inte en minut för tidigt börjat spela därefter.
- Halva laget var ju sjukt ett tag. Men vi har haft kniven på strupen hela tiden och måste ta allt, så är det bara.
Mot Skutskär behövde man i alla fall bara tolv minuter för att greppa taktpinnen på allvar, då Mats Rönnkvist kunde fullfölja en högerhörna med ett lyft i nättaket. Men sedan dröjde det till 35:e innan Michail Zaletaev fått nog och tog tag i saken. En mäktig soloresa med ett par vackra dribblingar och avslutning med kall vänsterdragning runt bortamålvakten senare stod det 2-0.
Mer blev det inte innan halvtid, ett resultat "Palle" var mindre nöjd med.
- Skulle stått 4-0 eller 5-0, så många chanser som jag hade. Men det får jag ta på mig, säger han och ler trots allt nöjt.
När väl Rönnkvist gjort 3-0 perfekt serverad av Janne Rintala mitt i straffområdet åtta minuter in i andra halvleken lossnade proppen. Ordentligt. "Mischa" Zaletaev passade bara två minuter senare på att upprepa sitt 2-0 med en nästan identisk soloåkning till 4-0 och i 70:e minuten fick han själv lägga upp för "Palles" 5-0.
- Fina mål, ja, flinar han efter matchen.
Skutskär fick två typiska tröstmål när Kalix slappnade av men betyget efter 14-0 (8-0) mot Skutskär på lördagen (första målet efter 40 sekunder !) och bibehållen skärpa på söndagen blir ändå klart godkänt. Frågan är bara om det räcker till en kvalplats. Kalix måste slå Falu på lördag för att nå samma poäng - men med klart sämre målskillnad måste man dessutom lita på att HT gör sitt på söndag. Dessutom krävs poäng mot spöket Söderfors på söndag.
- Klart vi ville vara kvalklara redan nu. Men vi slarvade bort den möjligheten i förra matchen mot Söderfors, säger tränaren Tommy Österberg när han påminns om den olckliga förlusten.
Och Falu förlorade man också mot senast men det var under tyngsta sjukdomsperioden. Hur långt når man med friskt lag?
- Vi känner oss trygga i vårt spel nu, har tydliggjort hur vi ska spela och fått alla att förstå vikten av bra defensiv, avslutar Österberg, redan med tankarna på det kommande eldprovet.