Rysarna som fick glada slut

En kvittering på stopptid - och det rätta flytet i straffläggningen.Efter en seg start visade Assis P97:or rena hjältetakterna när man vände och tog hem finalen.- Sävast blev trötta, då är det lätt att komma tillbaka, ler Erik Juntti som slog in viktiga 3-3.

Överkalix mixade 02-lag ville så gärna få ett mål med sig hem från turneringen. Men det får bli nästa år för Emil Åström, Alex Alzate, Isak Larsson, Rasmus Johansson, Rasmus Nilsson, Elin Henriksson, Wilma Larsson, Ellen Jönsson, Linnea Hökfors, Albin Närtén-Karlsson och målvakten Vilmer Hansson.

KALIX2009-08-19 06:00
Årets pojkfinal blev alltså en osannolikt dramatisk historia. Osannolikt därför att tekniskt skickliga motståndaren Sävast från början mer eller mindre lekte sig runt Assispelarna och långa stunder hade fullständig kontroll över matchen. Kalle Nilssons och Johan Stridsmans mål kom rättvist och med tvåmålsöverläge var det ett segervisst Bodengäng som klev av för paus medan Assispelarna hängde mer än lovligt med huvudena.
- Just då tänkte vi bara "det går åt helvete", flinar Viktor Hansson.
Höger var ett vinnande val
Men Assi har ju spelat jämnt, 1-1, mot Sävast senast i Sportia Cup och borde ha lite mer att ge. Det visade man efter pausen när jakten började genom reduceringen av Alex Öberg-Koivomaa.
Och man visade det än starkare genom att inte ge upp när Sävast ändå ökade till 3-1, på straff genom Elias Öhman. I 37:e minuten gav David Öhman sitt lag hoppet tillbaka med 3-2 och på stopptid kom alltså straffen Erik Juntti blev förste matchhjälte genom att slå in.
- Såg att han inte skulle hinna med, säger Juntti om sitt högerskott - favoriten.
- Skjuter oftast till höger, ja...
I straffläggningen visade sig matchhjälte nummer två. Målvakten Andreas Vikström räddade en boll - det räckte.
- Han siktade mot höger så jag gick ner på knä och tog emot, säger han och fortsätter med ett flin:
- Satsade på att slänga mig och psyka skyttarna. Men det här var det värsta jag varit med om, hittills...
Gammelgården fick revansch
Vändningen var förstås den perfekta pricken över i:et sedan flickorna från Gammelgården strax innan vunnit sin final. Det klassiska derbyt mellan väst och öst var jämnare från start men avgjordes tidigt sedan GIF-kaptenen Adelia Kinnunen gjort matchens enda mål. En lång utspark av Gammelgårdens utmärkta målvakt Olivia Granström som landade bra för Kinnunen efter en nick.
- Inte så märkvärdigt, egentligen, eftersom deras målvakt gick ut och tappade.
Men Assi spelade bra och Olivia Granström var den som fick ta smällarna med ett par riktigt håriga räddningar i andra halvleken. En skön revansch, ska det visa sig.
- Assi är ett svårt lag. De slog oss i Sportia-finalen, på straffar, förklarar Kinnunen som nu fick säsongens första turneringsseger efter som bäst en andraplats i Lulespelen.
Två Kalixlag i topp i hemmaturneringen, åter en rekordtillställning med 136 deltagande lag - men:
- Det här är ju faktiskt inte vår hemmaplan, rättar Assigrabbarna från närliggande Risögrund bestämt. Fast med glimten i ögat.