Kalix har varit känt för sin bandy långt innan löjrommen. Var du än kom i Sverige och berättade att du var från Kalix så kom bandyn på tapeten.
Det tog fart när Kalix/Nyborg, som klubben hette på den tiden, tog klivet upp i allsvenskan som högsta serien då hette.
Året var 1993.
Alla pratade bandy och det fanns ungdomslag i kommunens tre klubbar, Kalix/Nyborg, Karlsborgs BK och Nyborgs SK.
– Jo, precis så var det. Bandyn var nummer ett, men nu är det löjrommen, säger Bo "Kosa" Johansson, 74, som minns tillbaka på den tiden med glädje.
– Det var en jäkla hausse. Publiken strömmade till, Kalix/Nyborg krigade högt upp i tabellen och tvingade bland annat till sig en femte och avgörande match mot Västerås i en kvartsfinal.
Inte nog med det…
Några år senare, närmare bestämt 1996, tog även Karlsborgs BK klivet upp i högsta serien.
Första derbyt mellan Kalix/Nyborg och Karlsborgs BK i allsvenskan lockade 3 700 åskådare.
Det är nu 20 år sedan och sedan dess har mycket hänt.
Särskilt under de senaste åren när Kalix Bandy har sladdat i botten av elitserien. Senast ifjol fick laget kvala sig kvar.
Men det kanske inte är det värsta...
Publiken sviker, Kalix ligger nästsist i publikligan med ett snitt på 545 åskådare. Men det som kanske är ännu mer alarmerande är att intresset för att spela bandy har minskat bland barn och ungdomar.
Frågan är om en hall skulle vara räddningen?
Norrbottens media låter profilerna Bo "Kosa" Johansson, 74, och Torbjörn Gladh, 65, tycka till. De har engagerat sig i bandyn under minst ett halvt sekel.
Förutom att ha varit ungdomsledare, säljer "Kosa" fortfarande den berömda "Kosakorven" på Kalix hemmamatcher.
– Ska man vara i elitserien så är en hall ett måste. Utan hall kommer inte publiken. Många är äldre och orkar inte stå, de vill sitta. Men det allvarligaste på sikt är att det blir dåligt med nyrekryteringen. Bandyn kan starta på allvar drygt en månad senare än andra inomhussporter och det gör att ungdomarna lätt fastnar i de andra sporterna, säger "Kosa".
Torbjörn Gladh har varit en fruktad målvakt i både Karlsborg och Kalix Bandy. Han brinner fortfarande för sporten och hjälper till på olika sätt så mycket han hinner.
– Vi är bekväma nuförtiden. Ungdomarna vill inte vara ute. Samtidigt som föräldrarna inte vill stå ute och frysa.
Bandyhall?
– Vi tycker inte att vi ska kalla det bandyhall. Vi ska bygga en typ av arena som kan rymma även andra aktiviteter. Exempelvis till fotboll, boule och hundutställningar, säger de.
De är också inne på att hallen kan byggas i etapper.
Norrbottens Media kan också berätta att en delegation från Kalix Bandy för cirka en vecka sedan var till Söderhamn och tittade på den nybyggda bandyhallen där.
En av dessa var kassören Henrik Eriksson. Han håller med om att en hall är ett måste för sportens överlevnad.
– Andra klubbar utan hallar har också haft svackor. I Söderhamn var de nere i 20 ungdomar. Men efter att hallen kom till så har det exploderat och nu är de ett par hundra.
Hallen i Söderhamn kostade cirka 60 miljoner kronor.
– Driftkostnaderna i Söderhamn var tidigare cirka tre miljoner kronor. De pengarna tar man nu igen genom att hallen ”bara” kostar 1,5 miljoner medan överskottsvärmen från hallen som växlas upp på något sätt, värmer omkringliggande hus för lika mycket, säger Henrik Eriksson.
Han säger också att det planeras för ett tiotal nya bandyhallar runt om i Sverige.
– Utan bandyhall dör bandyn i Kalix, upprepar Bo "Kosa" Johansson och Torbjörn Gladh.
Henrik Eriksson konstaterar:
– Där det inte finns ishall, där finns det heller ingen ishockey.