Kalix Bandy fick nog - nu kommer regeländring

Mot Hammarby den 29 oktober fick Johan Sundquist en kraftig hjärnskakning och det var hans tredje i karriären. Sedan fick Kalixmittfältaren Jimmy Berglund också en hjärnskakning i bortamatchen mot Villa den 19 december och i tisdags var det dags igen. Då delade Hammarbys Adam Gilljam ut en tackling mot Simon Viklunds huvud och nu är Viklund borta från spel på obestämd tid.

Kalixanfallaren Johan Sundquist drabbades av en kraftig hjärnskakning i matchen mot Hammarby den 29 oktober. (Arkivfoto)

Kalixanfallaren Johan Sundquist drabbades av en kraftig hjärnskakning i matchen mot Hammarby den 29 oktober. (Arkivfoto)

Foto: Joakim Nordlund

KALIX2015-01-03 15:54

Det här har fått Kalix Bandy att agera och klubbens ordförande Mikael Jansson har skrivit till svenska bandyförbundet.

- Vi måste värna bandy och se till att vi inte hamnar där hockeyn är i dag med flera spelare som har tvingats sluta karriären i förtid på grund av hjärnskakningar, säger Jansson.

I dag spelas alla matcher in och det gör det möjligt att i efterhand gå in och granska olika situationer.

I matchen mellan Kalix och Bollnäs den 28 december fick Kalix lagkapten Olov Englund ta emot en tackling mot huvudet från Bollnäsjunioren Oskar Olsson. Olsson kom in sent i en situation och han tacklade Englund när Kalixkaptenen varken såg eller var beredd. Englund klarade sig relativt lindrigt undan men han hade ändå huvudvärk efter matchen. Domarna såg inte händelsen så incidenten ledde inte till någon utvisning.

Nu vill Mikael Jansson att man ska kunna använda den nya tekniken så att man kan se på liknande händelser också i efterhand.

- Granskar man det i efterhand kan man kanske komma fram till andra bedömningar och straffsanktioner. Olyckor kommer alltid att ske inom idrotten men det som kan vara mer av medveten karaktär, det vill vi få bort. Då kan det här vara ett steg på väg mot att komma till rätta med det här, säger Jansson.

Vad är det som fått er att reagera?

- Vi har haft tre stycken i år som har drabbats och jag vet också att Simons bror Emil (Viklund) har varit borta från spel i Vänersborg i ett antal veckor av samma skäl och det finns kanske fler också som inte jag känner till.

Anser du att det här är något som inte har funnits inom bandyn tidigare?

- Nej, det har det inte gjort. Jag skrev ju till förbundet och fick ett snabbt svar nu från Lasse Wennerholm på förbundet som skriver till mig och säger att man ska försöka ta itu med det här utifrån mina rader.

Och nu öppnar bandyförbundet upp för förändringar och så här skriver Lars Wennerholm på svenska bandyförbundet i sitt svar till Mikael Jansson och Kalix Bandy:

- Det är inte kul med det befarade antalet huvudskador. Du tar upp ett problem som vi verkligen behöver jobba med för att undvika. Vi kommer på ditt initiativ starta ett arbete kring detta.

I dagsläget får till exempel inte sjukgymnast eller läkare komma in på isen innan domaren ger klartecken. Men där kommer nu en regeländring som direkt följd av Kalix Bandys agerande.

- Vi kommer omedelbart tillskriva domarna i elitserien och allsvenskan att matchläkare och sjukvårdskunnig ska få omedelbar tillgång till isen när det är en befarad huvudskada, säger Lars Wennerholm.

Och Mikael Jansson är givetvis glad över det snabba och positiva svaret från förbundet.

- Givetvis känns det bra att få omedelbar respons. Det visar ju att man tar det här på allvar. Vi är i första hand inte ute efter att hänga enskilda spelare men vi måste värna bandyn så att vi inte hamnar där hockeyn är i dag, säger Kalixordföranden.

På NSD:s bandyblogg kan ni ta del av hela Mikael Janssons brev och det svar som sedan kom från bandyförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om