Jimmy Stålnacke: Boden vs Kiruna - en doft av ett svunnet 90-tal

Kommer ni ihåg det glada 90-talet?De allsvenska derbyna mellan Kiruna och Boden?I kväll smäller det igen i Björknäshallen

Hans Wallsson - hjälte från förr.

Hans Wallsson - hjälte från förr.

Foto: Lars Sjölund

KALIX2009-12-02 06:00
Boden mot Kiruna är ju faktiskt en klassiker.
Mycket står på spel och för hemmalaget är det ett vinna eller försvinna läge. Vi får backa bandet nästan två decennier för att uppleva någonting liknande. Då var det Uffe Sandström som mötte Hasse Wallsson, mannen på bilden.
Nu är det Martin Brännvall mot Mikael Lasu.
Kirunas bortaspel har satt dem i en knivig sits. Förlust mot Boden och man kan hux flux missa spel i allettan - en serie som Kiruna, Asplöven och Piteå lekt sig till under tidigare år.
Märkligt, men som jag skrivit tidigare är som serien betydligt jämnare denna höst.
Asplöven och Piteå ångar däremot på. Slaget om seriesegern lär avgöras först i den artonde omgången då Haparandalaget gästar LF Arena.
En tuff uppgift, Piteå är starka hemma - fast det gäller alla lag. Asplöven har till exempel åtta matcher och åtta segrar hemma i Arena Polarica.

Förutom Kirunas bortaspel är Boden seriens stora gåta.

Ena dagen håller man elitserieklass för att i nästa stund studsa tillbaka och bli mänskliga. Kanske har det att göra med att man vill så mycket. "Tända men inte spända" är en sanning som man fått höra sedan barnsben, men linjen är hårfin. Finns vilja, driv och passion i överflöd får man räkna med att det ibland slår lite snett.
Martin Brännvall var en sån kille. Talangfull, men presterade bara då och då.
Nu, 28 år gammal, spelar han karriärens bästa hockey kväll efter kväll.

Vem hade kunnat tro det?

Inte jag i alla fall, men det handlar om mognad. För Boden är han ovärderlig i jakten på allettan. Blir det vinst i kväll kan jag lova att Överkalixsonen är med och fäller avgörande.
Vinner däremot Kiruna är jag nästan säker att Mikael Lasu, deras svar på Brännvall, är med och bidrar. Kyligare kille får man leta efter. Det har blivit åtta mål hittills för spelgeniet och många av dem har gått till på samma sätt.

Nej, jag avslöjar inte hur. Även målvakter måste ju få tänka till ibland.

Förresten, visste ni att Piteå har Sveriges bästa powerplay, om man ser till de tre högsta serierna?  35,53 procent är tunga siffror.


Blogg: Läs Jimmy Stålnackes blogg om div 1 hockey
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om