Innebandykaoset

Uppsalalagen FBC Uppsala och Sten Sture var på väg att stoppa Team Kalix hopp om en plats i division 1 i innebandy för damer.Svenska Innebandyförbundet godkände först Uppsalaklubbarnas märkliga samgående. Då reagerade Kalix sportchef Håkan Nyman.- Så här får det inte gå till. Vi kommer att protestera.Det fick till följd att innebandyförbundet direkt hade ett möte - och gjorde en kovändning.

Sportchefen Håkan Nyman protesterade mot förbundets beslut. Då ändrade förbundet sig - och Kalix uppflyttningshopp lever fortfarande.

Sportchefen Håkan Nyman protesterade mot förbundets beslut. Då ändrade förbundet sig - och Kalix uppflyttningshopp lever fortfarande.

Foto: Adam Löppe

KALIX2011-04-07 06:00

Fakta är följande: FBC Uppsala och Sten Sture har sedan länge beslutat om ett samgående och bilda en klubb. Sten Sture skulle lägga ner sin verksamhet. Eftersom båda lagen spelar i norrettan skulle samgåendet betyda att en plats blev ledig i serien. Och den platsen borde vara vikt för Team Kalix, som förlorade kvalet mot Vindeln med 12-13 och som "lucky losers" skulle ligga närmast till att ta den vakanta platsen.

Uppsalaklubbarna skulle först bilda en förening. Sedan ändrade man sig och kom fram till att bilda ett elitlag, FBC Uppsala, och ett ungdomslag, Uppsala Ungdom, och att båda skulle spela i ettan.

Ett märkligt beslut eftersom samma klubb då skulle ha två lag i serien.

- Det är tillåtet, säger Anwar Samuelsson i Svenska innebandyförbundets tävlingskommitté. Så länge det inte handlar om någon farmarklubb. Sedan är det en annan sak om de två klubbarna ändå har ett visst samarbete.

Får vänta på besked
Ett sådant avtal skulle stoppa alla andra lag från att ta den lediga platsen.

Att Uppsala hellre möter ett annat Uppsalalag än att tvingas riskera en lång och kostsam resa till Kalix är inte svårt att räkna ut.

Men är det rättvist? När förbundet har insett fakta har man gjort en kovändning.

- Nej, så här får det inte gå till, säger Anders Jonsson, utvecklingskonsulent, sedan förbundet haft ett blixtmöte i frågan.

Håkan Nyman har läst regelboken och funnit bestämmelserna svårtolkade och luddiga.

- Det måste vara fel att någon år 2011 kan överlåta sin plats till ett annat lag i en serie, säger Nyman.

Än är det inte givet att Kalix får ta den lediga platsen. Men i och med att Uppsalaklubbarnas planer har bromsats ökar chanserna för Team Kalix. Den 30 april ska seriefrågan vara löst. Fram till dess får Kalix leva på hoppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om