Kalix Hockey vill ha ny ishall: "Vi är för många spelare"

Antalet spelare i Kalix växer. Då vill klubben se en ny ishall byggas. "Om man ser till antalet istider är vi för många", säger nye ordföranden Stig Öhlund.

2 juli 2019 10:12

Förra veckan höll Kalix Hockey årsmöte där Stig Öhlund valdes till ny ordförande i klubben. Han har tidigare varit vice ordförande i styrelsen.

Klubben konstaterade en ekonomisk vinst på 259 773 kronor och en omsättning på nästan tio miljoner kronor.

– Vi har dubblat omsättningen på fyra år – och då har vi inte ökat spelaravgiften, säger Stig Öhlund.

I fjol plussade klubben 1 218 000 kronor. Det blåser med andra ord medvind i en förening som 2017 visade ett underskott på 1,3 miljoner kronor och hamnade på kontrollår i hockeyettan. Den dåvarande ordföranden Johan Eriksson uttalade sig i samband med det och sa: "Kostnaderna har vi strypt så gott det går och tillslut så börjar man fundera om man ska ha en förening?".

Med facit i hand tror Stig Öhlund att den tuffa smällen fick klubben att öppna ögonen.

– Det var jättebra för oss för då tvingades vi ta skeppartag och snabba på processen. Det var få som trodde på oss i det läget, men det visade sig att lagbygget var bra och det gjorde att vi lyckades vända och stabilisera skutan, säger Öhlund.

Han menar att en professionalisering av klubben ligger bakom mycket av framgångarna. I dag finns det tydligare roller och fler anställda som bidrar.

Samtidigt innebär det också kostnader.

– Vi har utökat personalsidan och där går mycket pengar. Sen har vi också kört både J20 och J18 vilket är väldigt kostsamma serier, säger Öhlund om vad man har använt de ökade intäkterna till.

I fjol startade föreningen också ett damlag. En gång i veckan var det tränarledda ispass där cirka 15 spelare deltog.

– Vi har sett ett stort intresse och har haft tjejer i många killag tidigare. I vintras anordnade Dam- och Ungdomsligan en cup hos oss där många bandytjejer provade att spela och det ena ledde till det andra där vi kände att det fanns ett underlag för ett damlag. Vi siktar på att göra det ännu mer seriöst och utöka till två dagar per vecka i år.

Vad är visionen på lång sikt?

– Det är så pass nytt för oss så vi kommer ha ett möte med Luleå Hockey i början på säsongen och höra hur de har tänkt och byggt sin organisation. Vi vill gärna ge tjejer möjlighet att spela i Luleå Hockey. Just nu vill vi bara skapa intresse och erbjuda tjejhockey i den grad som behövs, om det sedan räcker till för ett seniorlag får tiden utvisa.

I takt med att nya lag startats, och att ännu en förening grundats i form av Kalix Triangelns IF, börjar Part Arena bli allt mer trångbodd för ishockeyspelarna i kommunen. Därför vill Kalix Hockey se en till ishall byggas.

– Vi önskar bättre träningsmöjligheter, både ishall och aktivitetsområde. Om man ser till antalet istider är vi för många spelare för en rink. Om jag inte minns fel är rekommendationen 250 spelare på en hall och det passerar vi rejält. När även Triangeln startar upp landar vi på 300-någonting.

För två år sedan renoverades hallens omklädningsrum, det köptes in ny sarg, nytt plexiglas och en ny betongplatta göts in för att få bukt på de isproblem som ofta uppstod. Totalt låg kostnaden på tio miljoner kronor, där Kalix kommun stod för sju miljoner. Då var det första gången på 45 år som hallen fräschades upp.

– Nu är faciliteter och is nästa steg i utvecklingen. Jag vet att kommunen kontinuerligt ser över hur man ska utnyttja området på bästa sätt och om damhockeyn fortsätter växa med 20-40 spelare så behöver något ske, då behöver vi få till fler faciliteter, säger Stig Öhlund.

– Vi vet att det har körts en runda angående bandyhall och har noterat att det har varit väldigt svårt ekonomiskt. Skulle vi få en ishall serverad skulle vi vara fruktansvärt glada, men vi får se över hur vi skulle kunna bidra med något för att det skulle bli möjligt att bygga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anton Olofsson