Världens bästa kommer till Norrbotten: "Står i kö"

Alpina stjärnor med österrikiske världscupvinnaren Marcel Hirscher i spetsen invaderar Norrbotten nästa månad. "Vi har aldrig tidigare haft så många lag", säger Johan Gunnarstedt, vd för skidanläggningen i Kåbdalis och Monica Äijä, vd för Dundret.

Världens bäste. Världscupvinnaren Marcel Hirscher kommer till Norrbotten nästa månad.

Världens bäste. Världscupvinnaren Marcel Hirscher kommer till Norrbotten nästa månad.

Foto: Leif Hammarström

KÅBDALIS/ALPINT2016-10-14 15:31

13 nationer har bokat plats i Kåbdalis - bland andra Sverige, Österrike, Tyskland, Italien, Frankrike, USA och Schweiz.

16 alpina lag är bokade på Dundret från 1 november till 4 december. Två längdlandslag är också har också aviserat sin ankomst.

Noterbart är att Sverige, Österrike, Tyskland och Schweiz bokat plats på båda orterna. Var de hamnar beror givetvis på snötillgången.

Kåbdalis körde igång snökanonerna så smått tidigare i veckan. På Dundret har systemet testats och kanonerna står beredda för att göra Fjällbranten åkbar.

– Vi jagar varje minusgrad. Tyvärr är inte prognoserna så lysande, säger Monica Äijä.

Både Kåbdalis och Gällivare har planerat att ha säsongspremiär den 29 oktober.

Det är 13:e året i rad som svenska landslaget tränar i Kåbdalis och för fem år sedan började utländska nationer att visa intresse.

– Lagen kommer under vecka 44 och 45 och det är framförallt stort tryck den andra veckan, mellan den 5-9 november. Visst blir det mycket folk, men vi kommer klara det, säger Gunnarstedt.

Världscupens första slalomtävlingar går i finska Levi den 11-12 november. Därför har Norrbotten blivit extra intressant.

– Flera klubbar står också i kö och vill komma. Kåbdalis kommer att vara hetaste träningsplatsen i världen i november, säger Johan.

– Det stora intresset för Dundret beror också på att vi har Europacuptävlingar den 3-4. Nu får de en möjlighet att känna på tävlingshanget, säger Monica Äijä.

Gällivare och Dundret har visat vägen för landslagsläger på försäsongen. Redan 1978 hade svenska laget sitt första läger på Dundret och det kom tillbaka i närmare 20 år.

– Att vi fått så många lag i år är ytterligare en bekräftelse på att vi har en bra anläggning. Både vi och Kåbdalis vill visa att vi kan vara i framkant, säger Monica.

Ekonomiskt betyder det stora intresset för träningsläger oerhört mycket för både Kåbdalis och Dundret.

– Vi omsätter lika mycket som en månad under högsäsong. Det brukar vara cirka fyra miljoner kronor, säger Gunnarstedt.

Kåbdalis har även - precis som tidigare - säsongens första tävling i landet: Magic Drum i slalom den 18-19 november - troligtvis med ett riktigt starkt startfält.

bildtext (hirscher)

Världscupvinnaren Marcel Hirscher kommer till Norrbotten nästa månad. Foto: Leif Hammarström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!