Tre norrbottningar i VC-premiären: "Kunde man inte tro"

Det skrivs norrbottnisk skidhistoria vid världscuptävlingen i slalom i finska Levi till helgen. För första gången står tre norrbottningar på startlinjen.

Tre norrbottningar, som skriver historia när de åker världscuptävlingen i slalom i Levi till helgen: Kristoffer Jakobsen (längst t v), Gustav Lundbäck och Anton Lahdenperä.

Tre norrbottningar, som skriver historia när de åker världscuptävlingen i slalom i Levi till helgen: Kristoffer Jakobsen (längst t v), Gustav Lundbäck och Anton Lahdenperä.

Foto: Leif Hammarström

KÅBDALIS/ALPINT2016-11-07 18:41

Det handlar om Anton Lahdenperä, 31, Gällivare SK, Kristoffer Jakobsen, 22, Storklintens Alpina och Gustav Lundbäck, 23, Luleå Alpina.

– Tre norrbottningar i samma världscuptävling. Det känns verkligen kul. Det kunde man inte tro för några år sedan, säger Anton, som är veteranen i sammanhanget.

Han debuterade i världscupen i Wengen i januari 2005 och Levi gör han sin 90:e start.

Heinzpeter Platter, landslagets herrchef, säger:

– Det är välförtjänt att Kristoffer och Gustav får chansen. Båda har gjort bra intryck under höstens träning.

Kristoffer debuterade i Sölden så sent som för två veckor sedan, men körde ur i första åket. Men debuten skulle han ha gjort i Levi för ett år sedan. Den blev dock aldrig av på grund av snöbrist.

– Det ska bli kul att åka i Levi och det roligaste är att jag får åka tillsammans med Gustav. Skoj också att vi är tre från Europacuplaget som får chansen.

Kristoffer är den andre åkaren från Storklintens Alpina, som tävlar i världscupen. Den förste var Robert Jonsson, som debuterade i störtlopp i Åre 1986.

För Gustav handlar det om debut i världscupen och han är den tredje åkaren från Luleå Alpina, som får chansen i den verkliga hetluften.

Mats Holmgren åkte störtlopp i mitten på 80-talet och Per Rönnmark fick chansen i början av 2000-talet.

– Det ska bli kul att få göra världscupdebut. Världscupen har alltid varit ett mål, säger Gustav.

Sverige ställer upp med åtta herrar i Levi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!