På jakt - efter fotbollens själ
Efter att ha tröttnat på att se elitfotbollen förvandlas till showbiz där spelarna springer runt som välbetalda varumärken bestämde sig fotbollsälskaren, manusförfattaren, journalisten och dramatikern Torsten Letser från Stockholm för att söka sig till fotbollens hjärta och skriva en bok om svensk landsbygdsfotboll. Under helgen besökte han Pol/Svansteins lag högt uppe i Tornedalen...
Foto:
Alldeles strax ska säsongens finalmatch mot Övertorneå dra igång - och spelarna vill verkligen vinna efter en svidande förlust i derbyt innan. Men enligt Torsten Letser handlar fotboll om betydligt mer än segrar och minusresultat:
- En beskrivning av fotbollen och ett lags historia är lika mycket en beskrivning av glesbygdens existens. Det för en in på tankar om livet, människor som brinner och kampen för att överleva.
Just detta vill Torsten Letser spegla i sin kommande bok "Fotfolket".
En lång resa
Stoffet hämtar han från en resa genom fotbollssverige. Och från möten med ett tjugotal småklubbar som han hittat via distriktsförbunden - och som valts ut just för att de betyder mycket för sina bygder.
- Pol/Svanstein är den femte klubben jag besöker. Förra klubben var i Västerbotten. Där slaktades fem älgar i byggnaden bredvid klubbhuset medan det var match, berättar Letser med ett leende.
Inte helt oväntat upplever han att det gemensamma för landsbygdslagen är en idog kamp mot spelarbristen. Det han däremot har blivit förvånad - och imponerad av - är hur många spelare som återvänder till sina tidigare hemtrakter för att spela, fast de flyttat någon annanstans.
- Det har väl med identitet att göra, och att man är mån om sin bygd och vill att den och laget ska finnas kvar, säger Letser.
I och kring klubbarna har han mött många spännande personligheter.
- I Grytgöls IK fanns till exempel en 100-årig kvinna som varit med om att bilda föreningen och fortfarande var kassör, berättar Torsten Letser imponerat.
Han känner glädje
Att fotbollen föryngrar, ökar kreativiteten och fantasin är för övrigt någonting han tycker ha fått bevis för under sitt resande. Inte minst via den domare som avslöjade att han låtsades att han dömde i en landskamp mellan Irland och Norge, när det egentligen handlade om två byalag...
- Är inte det skithäftigt, utbrister Letser.
Själv har han ett förflutet från "lingonserierna" och som juniortränare i Hammarby IF. Och den glädje som han ändå tycker är mest kännetecknande för fotbollen - även en dag som denna då "hans" lag till sist förlorar med hela 0-5 - känner han också med kamera och anteckningsblock i hand:
- Visst rycker det i benen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!