Talangen efter jättematchen: "Känns lugnare nu"

Han gjorde 46 räddningar, men med mindre än två minuter kvar fick Filip Gustavsson ge sig. ”Det är grymt surt med två minuter kvar att pucken inte studsar rätt”, säger Luleås målvaktstalang efter strafförlusten borta mot HV71.

Full koll. Filip Gustavsson storspelade – men Luleå Hockey föll ändå med 1–2 efter straffar.

Full koll. Filip Gustavsson storspelade – men Luleå Hockey föll ändå med 1–2 efter straffar.

Foto: Robert Granström/TT

JÖNKÖPING/ISHOCKEY2016-11-26 22:28

HV71 mot Luleå var länge en riktigt bra kollektiv försvarsinsats av norrbottningarna.

Men det var lika mycket HV mot Filip Gustavsson. Luleås andremålvakt storspelade genom hela matchen.

– Jag tycker jag gjorde en bra match. Jag fick några bra lägen emot mig så jag kom in i matchen direkt. Tyvärr får de in ett mål med två minuter kvar när pucken studsar fel, säger Filip Gustavsson.

Det var HV som tog över matchen spelmässigt i andra perioden. Men det var då Luleå Hockey tog ledningen när Andreas Falk spelade fram Anton Hedman som gjorde 1–0 efter 7.08.

Ledningen såg ut att hålla hela vägen hem. HV hade haft många ganska klara chanser. När smålänningarna väl kvitterade till 1–1 med 1.56 kvar av matchen genom Erik Christensen var det på en puck som ändrade riktning precis framför Gustavsson.

– Jag ser runt bakom backen och jag går ner för att ta den i magen. Fast den tar nånstans på nån framför mig så jag får för lite tid på mig att hinna tillbaka, säger Gustavsson och fortsätter:

– Det är riktigt surt när vi har krigat oss igenom. Janne (Sandström) vad blockar han i dag? Sju skott eller nåt? Hela laget blockar hur mycket som helst. Det är grymt surt med två minuter kvar att pucken inte studsar rätt.

Efter en dramatisk, men mållös förlängning fixade Erik Christensen segern till HV med det enda målet i straffläggningen.

18-årige Filip Gustavsson gjorde succé när han debuterade i SHL förra säsongen. Han är blygsam när han pratar om sin egen insats, men tycker att han utvecklas.

– Jämfört med andra matcher har jag tagit ett steg till. Jag har fått bort strömålen som kommer. Jag tycker jag var ganska bra i dag.

Det kan gå fyra-fem matcher mellan gångerna du får spela. Vad gör du för att vara i form och redo när du får chansen?

– Man får ta en match i J20-laget för att få lite matchtempo. Vi har alltid spelövningar på träningarna och då försöker jag verkligen tävla där. Få in ett flow där.

Du ser inte det som ett större problem?

– Det är inte ny sport varje match. Tränar man med laget varje dag vänjer man sig vid tempot och det är inte jättestor skillnad på att spela match och träna.

Du känner att du har tagit ett steg?

– Förra året var det mer för att jag var med för att lära. Nu försöker jag komma in och göra stabila matcher. Försöka spika igen i alla matcher och göra det i några matcher. Allt känns mycket lugnare nu, säger Gustavsson och fortsätter:

– Förra året var man kanske lite mer orolig när de kom in på friläge och i år vet att ”det här kommer jag att ta”. Det är en sån känsla i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!