Sundh fixade segern – mot gamla klubben

Efter fyra år i HV71-tröjan var Oscar Sundh tillbaka i Kinnarps Arena för första gången sedan flytten till Norrbotten.
Hur återkomsten slutade?
Två mål när Luleå tog en imponerande seger.
– Tre blytunga poäng, det är ingen lek att komma hit direkt, säger matchhjälten.

Foto:

JÖNKÖPING/ISHOCKEY2013-09-26 22:19

Mycket av snacket innan nedsläpp handlade om Oscar Sundh och Per Ledin som båda anslöt till Luleå från just HV71 i somras.

Och duon var högst delaktiga i att vända det tidiga 0–1-underläget till ledning 2–1.

För kvitterade Linus Klasen till 1–1 innan det var dags för den förra HV71-duon att kliva in i handlingen.

Sundhs 2–1-mål var frukten av ett riktigt snyggt spel.

– Jag är bombsäker på att Ledin ska skjuta. Istället spelar han osjälviskt fram mig och jag har tur att min halvträff letar sig in bland nätmaskorna, säger Sundh som därmed öppnat sitt målkonto för den här säsongen efter en trög inledning.

– Min försäsong var urusel. Men nu känner jag att jag börjar hitta rätt i spelsystemet och femman jag spelar i.

Det var långa stunder av de två första perioderna pojkar mot män, där ett heltaggat Luleå Hockey gjorde lite som man ville mot yrvakna hemmaspelare. Den vassa andrafemman med Linus Klasen i spetsen hade stundtals lekstuga i offensiv zon. Poängkungen snodde pucken av HV-backen Lawrance Pilut vid blålinjen i inledningen av den andra ronden och friställde Oscar Sundh med en genialisk framspelning.

– Jag skriker på Linus att han ska passa och han ger mig tom kasse, förklarar Sundh 3–1-målet efter 1.20 av andra perioden.

Men något vilt måljubel framför sin gamla hemmapublik var det inte tal om.

Snarare tvärtom.

– Efter att jag åkte på hjärnskakningen förra säsongen fick jag ett otroligt fint stöd från fansen. Sånt värmer. Jag hade fyra bra år här nere, därför gäller det att visa lite respekt när man gör mål.

Uppsnurrningen fortsatte med att Niklas Fogström gjorde sitt tredje mål för säsongen och i båset stod tränare Jonas Rönnqvist och såg ut som en nybliven lotto-miljonär.

– Vi spelar en lysande, bländande ishockey och radar upp chanser på löpande band, säger Rönnqvist, som noterat att Sundh genomgått en slags positiv förvandling.

– Det har fram till den förra matchen inte varit den Oscar vi vant oss att se de senaste säsongerna. Därför är det skönt att se att den snabba, frejdiga och åkstarka forwarden är tillbaka igen.

Närmare än två reduceringspuckar i tredje perioden kom aldrig HV, även om det blev onödigt jämnt i slutet.

– Vi hamnar på hälarna och börjar ta saker för givet. Då vågar vi inte spela ut och blir straffade direkt. Men de första två perioderna är jag otroligt nöjd med, avslutar Rönnqvist.

Matchfakta

HV 71–Luleå 3–4(1–2, 0–2, 2–0)

Första perioden: 1–0 (1.44) Aaron Gagnon (Lawrence Pilut,Riley Holzapfel), 1–1 (6.55) Linus Klasen (Johan Fransson), 1–2 (12.32) Oscar Sundh (Per Ledin).

Andra perioden: 1–3 (1.20) Oscar Sundh (Linus Klasen), 1–4 (16.43) Niklas Fogström (Karl Fabricius, Anton Hedman).

Tredje perioden: 2–4 (04.40) Riley Holzapfel (Elias Fälth,Ted Brithén), 3–4 (15.36) Ted Brithén (Oscar Fantenberg, Elias Fälth).

Skott: 23–20 (5–10, 8–8, 10–2).

Utv, HV 71: 2x2.

Domare: Mikael Sjöqvist, Karlstad, och Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 6 508.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!