En ovan hjälte

En efterlängtad nolla bakåt - och två ovana matchhjältar framåt. Så knäckte ett kusligt disciplinerat Luleå serieledaren på bortais.

Segerglädje. Niklas Fogströms mål var sista spiken i HV 71:s kista.

Segerglädje. Niklas Fogströms mål var sista spiken i HV 71:s kista.

Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX

Jönköping2012-10-26 06:00

Det har bara gått tio minuter sedan slutsignalen i Kinnarps Arena när Lukas Kilström tar i hand och spricker upp i ett leende.

Han fixade det livsviktiga 0-1-mål som gjorde att Luleå bröt HV71:s svit på fyra raka segrar.

Första fullträffen
Onekligen ett bra tillfälle att göra sin första balja för säsongen.

- Ja, eller hur? Det var jäkligt skönt. Det här var en riktig krigarinsats vi kämpade för varje millimeter på isen, säger Kilström.

Målet kom i slutet av den andra perioden. Luleå vände spelet och Daniel Mannberg satte fart på högerkanten. 19-åringen tittade upp, väntade på rätt tillfälle och flippade pucken mellan klubborna på två hemmaspelare.

- Jag tänkte tanken att skjuta, men lirade i stället. Jag slår hellre en snygg assist än gör ett mål, säger Mannberg som gjorde sitt första poäng i Luleåtröjan i år.

- Jag tycker att det här är den svåraste bortamatchen på säsongen. Vi går ut stenhårt, ingen funderar utan alla vill täcka skott och bidra.

Att det var just Kilström som stormade fram på bortre stolpen och prickade in pucken högt i nätmaskorna var inte någon tillfällighet, långt därifrån.

- Vi har pratat mycket i laget om att backen ska komma som en dröjande forward. Får man läge ska man hänga med upp - och det här läget var ju ganska bra, säger Kilström.

Toppmötet fick inte den fart och frenesi som många hoppats på. Matchen förrycktes av spelavbrott och under långa stunder tog lagen helt enkelt ut varandra.

Men Luleå var ruskigt välorganiserat under 60 minuter - och när HV71 tog ut målvakten i slutet avgjorde Niklas Fogström.

- De sätter press på oss i hela tredje perioden, men får inte de riktigt heta lägena. De skjuter mycket utifrån och jag tycker att vi jobbar konsekvent över hela banan, säger Lukas Kilström.

"Sjukt bra laginsats"
En bit bort i korridoren står målvakten David Rautio. Han motade 34 skott och höll Luleås första nolla i årets elitserie.

- Vi gör en sjukt bra laginsats i 60 minuter och jag får otroligt mycket hjälp. Vi kommer åt HV högt upp i banan och det lägger grunden till att vi vinner, säger han.

Ett Luleå med sprudlande självförtroende lämnade Jönköping. Att möta svenska mästaren Brynäs i nästa omgång känns minst sagt lägligt...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!