Rekordslakten

Totalseger för Angelica Brage.Guldmedaljer för Luleås båda lyftare.Och nya svenska rekord av samtliga deltagande länsklubbar.Ur norrbottnisk synvinkel var SM i styrkelyft ingenting annat än en succé.- Det känns helt fantastiskt, utbrister Luleås Joakim Lakso som dessutom fick känna på sitt första SM-guld - någonsin.

Joakim Lakso tog sitt första SM-guld.

Joakim Lakso tog sitt första SM-guld.

Foto: Martin Thelénius / Expressum

JOKKMOKK2012-02-27 06:00

Lakso har precis avrundat sin fina serie med att dra 310 kg i sista marklyftet.

- Ja, just att få dra 310 som tävlingslyft kändes riktigt bra. Perset (307) var från EM 2010 och det har spökat litegrann för mig.

Totalt blev det 880 kg, en putsning med 20, för Lakso som vann 105-kilosklassen med klar marginal till Härnösandslyftaren Stefan Ågren. Första guldet för Luleås tungviktare som dock stått på pallen de senaste fyra åren.

- Pers och SM-guld. Det tog arton år att ta sig hit, det känns skönt, säger han, skrattar och tillägger:

- Och totalt, för Luleå AK, är det helt fantastiskt. Emma (Björklund) gjorde ju en förbannat fin tävling - och samtidigt fick min bättre hälft också ta ett guld.

Den bättre hälften, det är Öjebylyftaren Angelica Brage. Hon fick gå ensam i 57-kilosklassen men visade med rekord i samtliga grenar - 180 kg i sista knäböjen, 107,5 i andra bänkpressförsöket och 180 i marklyft, också i andra försöket - att det inte var frågan om något annat än att gå fullt. På köpet vann Brage också tävlingen om poängmässigt bästa lyftare. Enda lilla plumpen var en miss i andra knäböjen, där hon efter ett godkänt första lyft på 170 kg inte gick nog djupt med 180.

- Jag fegade ur, helt enkelt. Väldigt onödigt då jag gärna gått på pers i tredje - nu valde jag att gå säkert i stället, säger Brage som klarade 182,5 kg vid fjolårets SM.

- Men då fick man inte slå rekord så 180 är vad som räknas.

Brage har också lyft 110 i bänkpress förut. Hon försökte med 112,5 men tvingades ge sig. För tungt var också marklyftets avslutande 187,5. Men det kommer...

- Har gjort det med tidigare stil men bytt teknik och börjat dra smalt. Jag är ändå glad att jag drog det så långt som jag gjorde, säger Brage som dessutom varit febersjuk strax innan tävlingen.

- Formen har känts bra så visst var det tråkigt att få en dipp bara dagarna innan.

Någon formdipp var det inte fråga om för Luleås Emma Björklund. Tvärtom: 63-kiloslyftaren startade med 186 kg och svenskt rekord i knäböj, fortsatte med 100 i bänkpress och kunde efter 175 i marklyft kvittera ut guldmedalj i damernas största klass. Solklart, dessutom, med totalt 51 kg marginal till andraplacerade Sundbybergslyftaren Linda Samuelsson.

- Totalresultatet (461 kg) är personbästa. Och så guld på det, fantastiskt kul, säger Björklund som förstås är mest nöjd med rekordböjen.

- Den kändes skitbra, verkligen, understryker hon.

Björklund fick nöja sig med silvermedalj efter 457,5 kg i fjol. Då vann Josephine Werngren, Sundbyberg, som i år hade en sämre SM-dag och bommade ut sig på ingångsvikten 175 kg i knäböj.

Bommade ut sig gjorde också hemmalyftaren Robin Wellander - bronsmedalj i fjol - efter en start som kunde gått riktigt illa. I tävlingens allra första lyft, på 225 kg, tappade Wellander stången.

- Jag klev tillbaka ett steg för mycket och sedan vek sig andra foten. Jag trampade helt snett, säger lyftaren vars "pers" är 235 kg och grimascerar.

- Det har aldrig hänt förut. Sedan blev det hjärnspöken och därigenom två dåliga följande lyft. Surt - men det är bara att ta om.

Wellanders klubbkollega Tommy Lindkvist fick också en jobbig start med ett underkänt första försök på 240 kg och totalt 622,5 kg, sist i 83-kilosklassen vilket dock gav bronsmedalj.

- Jag har gjort över 650 varenda tävling senaste halvåret så det är min sämsta tävling på länge, säger han och förklarar:

- Jag har haft ont i ryggen sedan före jul och sedan har det bara gått utför.

Hemmaklubbens ordförande och allt-i-allo Christer Högström gick ut desto hårdare i 93-kilosklassen. Efter inledande 275 kg la den 44-årige veteranen på 12,5 - och klarade. Nytt svenskt rekord i master 1.

- Helt enligt planerna, trots att man var nervös, säger Högström som också "persade" med 2,5, till 180 kg, i bänkpressen och avslutade med 250 i marklyft. Försöken på 260 och 272,5 gick dock inte igenom efter en aning för mycket svaj och totalt blev det efter 717,5 kg en tredjeplats.

Högström strålar ändå av lycka sedan Jokkmokks SLK rott hem jätteprojektet.

- SM är det största vi någonsin arrangerat. Och mig veterligen har det inte förekommit senior-SM norr om Sundsvall på hur länge som helst, konstaterar han och avslutar:

- Så nu vill vi höra responsen från södra Sverige. Nästa gång, för så blir det, vill vi bara få hit lite fler sörlänningar...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!