Johansson: ”Dom står och pissar mig i stöveln”

Drömmen som Per-Gunnar Johansson har är en betydligt större verksamhet och en status som proffstränare – men vägen dit verkar vara avlägsen.

9 juni 2017 10:31

Per-Gunnar Johansson har under sin långa karriär som amatörtränare haft några riktigt stora stjärnor. I dag har han en enda häst i stallet och det är Just Wait and See, men hade Johansson själv fått bestämma så hade han haft betydligt fler i träning.

– Min dröm har alltid varit att bli professionell tränare, men Svensk Travsport har inte velat ha mig. Jag har sökt licensen nio gånger, men de vill helt enkelt inte ha mig, säger Johansson innan han fortsätter:

– Dom står och pissar mig i stöveln när de levererar avslaget och säger ”välkommen att söka igen nästa år”. Det har jag gjort, men det hjälper inte.

Johansson gjorde ett riktigt allvarligt försök att ta steget till att bli proffstränare. Han packade sitt pick och pack och flyttade söderut.

– Jag flyttade ner till Stockholm för att bli proffstränare för det var där jag hade mina kunder, men efter fem år kom jag tillbaka och då hade jag en miljon mindre på kontot, förklarar Johansson.

PG har hållit på med hästar sedan han var fem år

– Redan 1980 när jag jobbade hos Karl-Erik Nilsson fick jag ta hand om Pamir Brodda som hade varit bra, men som fyraåring försvann det mesta. Jag tog hand om hästen och ”bondtränade” med honom och det föll väl ut.

Pamir Brodda vann senare Oslo Grand Prix.

I dag så har P-G Johansson flyttat sin verksamhet till Alvik söder om Luleå. I ett stall som ligger strax utanför byn trampar Johanssons stjärna runt. Fyraårige hingsten Just Wait and See har på sina 18 starter i karriären vunnit fem lopp och kommit tvåa fyra gånger samt trea en gång.

– Jag fick honom i ett kastbyte efter ett köp av en ettåring som inte visade något speciellt. När han kom till mig som ettåring så visade han tidigt, trots att han var så tunn, att han hade huvud för trav. Han liknade flera av mina gamla kanoner.

I år så har Just Wait and See två lopp utan placering bland de tre bästa, men Johansson har en förklaring till det.

– Bägge loppen i år har störts av halsproblem. Vi har filmat halsen och har inte hittat några fel på honom så det borde inte vara ett problem nu.

Är upplägget redan nu inriktat på V75 i Boden?

– Nej absolut inte. Vi kommer att ta ett beslut dagen efter V86 huruvida det blir något V75 i Boden för honom.

Resultatet på V86 blev väl inte riktigt vad Johansson hade hoppats på. Just Wait and See galopperade när kusken Ove A Lindqvist på sista varvet gjorde ett försök att avancera i fältet.

– Det kommer inte bli någon start under V75 helgen i Boden. Han ville inte riktigt vara med och nu får vi spola tillbaka bandet och börja om från början.

Är du orolig?

– Nja det är jag väl inte även om det inte var bra. Jag har trots allt fått ordning på honom tidigare och det lär jag väl få igen, säger Johansson.

PG har hållit på med hästsport sedan han var fem år och trots att han själv erkänner att det blir många timmar i stallet så har han inte ångrat sitt val av ”hobby”.

– Hästarna ger mig jättemycket. Jag är ute efter samspelet med hästarna och även om du inte når samspelet med alla hästar så är det värt arbetet. Det är så otroligt stort när det händer att det jag tänker, tänker också han.

– När det har hänt att jag har fått den känslan så rinner tårarna. Så starkt är det för mig, försäkrar Johansson.

Att han bara har en häst som tävlar säger han hänger ihop med att vid sidan om travet har ett heltidsjobb. Trots det har han hunnit med att ha ett par riktigt stora stjärnor.

– Jag har väl haft tio år mellan mina bästa hästar och det är helt naturligt. På femton ettåringar kanske du får fram en eller två som når hela vägen.

En av de bästa hästarna som Johansson har tränat under sin karriär var Cantare. Johansson tränade hästen fram till 2000 då hingsten såldes. Cantare gav också Johansson en av hans största segrar som tränare då Cantare vann V75 i Boden 2000.

– Han var väldigt långsam ut och så han tvingades gå fram väldigt tidigt för att mörda den där i ledningen. Då svarade Lennart Nygren i dödens och då tänkte jag vad i hela hel.... håller han på med, men Örjan Kihlström tog sig förbi med Cantare. Jag minns hur det strömmade in människor runt vinnarcirkeln och när jag tittade runt så märkte jag att jag kände alla. Då var jag kung, säger Johansson drömmande.

Vi kommer låta den intervjuade skicka vidare en fråga till nästa person, men eftersom Per-Gunnar Johansson är först i raden så fick frågan komma från experterna som följer travet på ett eller annat sätt.

Folk runt travet beskriver honom som en riktig hästkarl.

Vad betyder en riktig hästkarl?

– Det är svårt att definiera. Redan när jag var liten så sa gubbarna att jag var en ”riktig hästkarl” och då var min pappa stolt.

– Det handlar väl kanske om att du kan prata med hästen så att den förstår.

Amatörtränaren

Namn: Per-Gunnar Johansson.

Ålder: 63 år.

Yrke: Maskinförare.

Bor: Luleå.

Hästar i stallet: En (Just Wait and See).

Största stjärnan: Se ovan.

Största vinsten: ”V75 i Umeå i december då Just and Wait vann sitt första V75-lopp”.

Vad V75 i Boden betyder för honom: ”Det är enormt att få vara med där och då har jag ändå ganska mycket att jämföra med”.

Bästa minne från V75 i Boden: ”När vi vann med Cantare 17 juni 2000. Det är det jag minns bäst när jag tänker bakåt”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!