Kiruna AIF är ett av lagen som har påverkats av flyttade matcher. AIF ska avsluta grundserien med fem matcher på åtta dagar.
Det finns andra klubbar som har det tungt. Nybro Vikings är ett exempel på en klubb som i detta nu har pausat sin verksamhet på grund av smitta i truppen. Ändå väntas klubben färdigställa säsongen innan nyår.
Då går både Nybro och Kalmar HC till kritik mot Hockeyettan när det visar sig att ligaorganisationen sätter press på föreningarna att färdigställa säsongen innan nyår.
Tidningen Barometern citerar ett mejl som ligaorganisationen har skickat ut:
"Vi vädjar därför till er alla att göra allt som står i er makt för att hitta speldagar för uppskjutna matcher på denna sida årsskiftet. Om det betyder att ni måste spela matcher dagarna efter varandra eller 3-4 matcher på raken med bara en dags vila emellan så måste det bli så."
– Jag hoppas att det genererar bra med pengar till föreningarna när säsongen är över, säger Kalmartränaren Andreas Holfelt till Barometern.
En viktig spelare i sammanhanget är storsponsorn till ligan, ATG. I mejlet från ligaorganisationen blandas sponsorns förväntningar in i att klubbarna ska påskynda säsongen.
"Konsekvenskerna av att inte hinna spela klart grundserien och äventyra vårserierna och Allettorna är förödande, inte minst ekonomiskt. I dialog med ATG och Kanal75 så har det tydligt framgått att det som värderas högst ur deras perspektiv är Allettorna och slutspel. Vi går här inte in på konsekvenserna i detalj men det vore förödande för Hockeyettan och alla er medlemmar om vi inte lyckas slutföra spel i enlighet med seriebestämmelserna."
Mejlet är undertecknat av Ronnie Glysing, ordförande för ligaorganisationen Hockeyettan AB.
– Vad vi säger är att de ska anstränga sig för att medverka till att hitta nya speldatum för sina matcher, för att vi ska kunna fullfölja säsongen på bästa sätt. Men jag har full förståelse för att det är en utmaning för en del, säger Glysing till Sporten.
Går det inte att skjuta på allettan?
– Vi försöker dra ut på det så gott det går.
Som Sporten tidigare har berättat räknar ishockeyförbundet, efter dialog med ligaorganisationen Hockeyettan, serien som en yrkessmäsig idrott. Egentligen skulle ju all idrott avbrytas med hårdare coronarestriktioner. Men barn under 15 år och yrkesmässiga idrottare har fått undantag. Hockeyettan norra uppfyller egentligen inte kraven för att klassas som yrkesmässig idrott, men enligt ordföranden Ronnie Glysing gör hockeyettanserierna som helhet det.
– Det känns som om att de tror att det är en proffsliga, men det är ingen som tjänar mycket pengar på att spela i hockeyettan. Alla har ett jobb på sidan av. Snart är det jul och om någon av oss får covid-19, drabbas våra familjer och arbeten. Jag tycker att de skulle ha pausat serien från december till januari och se hur kurvan utvecklas, har Kiruna AIF-spelaren Emil Jakobsson tidigare sagt till Sporten.
Boden Hockey är en annan förening som har ifrågasatt det här och istället pekat på att Hockeyettan har åtaganden mot ATG.
– Det är klart att vårt avtal med ATG är viktigt. Det är viktigt att spela allettorna och slutspelet. Men vad menar du, att pengarna skulle vara det viktigaste? Så är det inte, hälsan går först. Självklart är människoliv viktigare än allt annat, säger Ronnie Glysing.