Trots ökad smitta – Nystedt öppnar för höjt publiktak

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt menar att Luleå Hockey borde kunna ta in betydligt fler än 300 åskådare på sina matcher på ett säkert sätt.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt tror att risken för smittspridning bland spelare är större i ishockey än i många andra sporter men att Coop Norrbotten Arena borde ta in fler än 300 åskådare.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt tror att risken för smittspridning bland spelare är större i ishockey än i många andra sporter men att Coop Norrbotten Arena borde ta in fler än 300 åskådare.

Foto: Montage

Ishockey2020-11-03 08:54

Efter det konstaterade coronafallet i Luleå Hockey förra veckan testades samtliga spelare för covid-19 efter att de kommit hem från resan till Ängelholm och det inställda mötet med Rögle. Sedan sattes alla spelare i karantän.

Än så länge finns det inga uppgifter om något fler konstaterat fall i klubben.

– Det är uppenbart att ishockey är ett väldigt riskmoment för att få spridning. Halva Skellefteås lag fick ju corona i mars och man har sett utbrott i samband med cuper och annat i ungdomshockey. Ett fall (i Luleå Hockey) är i och för sig ingen spridning men det sprids väldigt lätt i ishockey, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Hur kommer det sig?

– Det flyger väl snor, slem och spott runt spelarna, sen vet jag inte om det kan vara i båsen det sprids. Men i de utbrotten som varit i södra Sverige med juniorhockey är det ofta båda lagen fått smittspridning. Så det är nog även när de krockar ihop på isen, att det skvätter omkring en.

När det gäller att ta in folk i arenan är det en annan femma. Här håller Nystedt nämligen Luleå Hockeys Coop Norrbotten Arena som en av de säkraste i länet ur ett coronaperspektiv, just på grund av sin storlek.

– När det gäller antalet besökare i "Delfinen" (Coop Arena) borde det gå alldeles utmärkt att slussa in folk, placera ut dem över stora delar av de jättestora läktarna som är där och sedan slussa iväg dem på ett vettigt sätt.

– Det är smittsäkert och det jag kan se i samband med hockeymatcher i Delfinen och de större arenorna är att man måste vara försiktig vid insläpp samt där man säljer bärs, fika och annat. Det hade varit smartast att inte köa där men 300 personer i "Delfinen" är det inga problem att placera på ett smittsäkert sätt. 

Nystedt hade föredragit att det tagits ett beslut om att en viss procent av publikkapaciteten hade kunnat släppas in istället för en fast siffra. 

– Det kanske är värre med 300 i "Pontushallen" (Luleå Energi arena) eller ännu mindre arenor, där är det svårare. Det är lite fyrkantigt med en fast siffra, det hade varit bättre om man hade sagt att det går att ta in säg 20 procent av publikkapaciteten. Jag menar, skulle du släppa in 300 personer på Camp Nou i Barcelona är det ju kilometer mellan folk. 

I Luleå Hockeys fall skulle 20 procent av kapaciteten innebära drygt 1 200 åskådare.

– Det har så mycket att göra med hur pass stor arenan är, om det går att göra det säkert eller inte, säkerhet är ju distans. Nu får man hoppas att det inte kommer dit någon med symtom, för det är alldeles förbjudet. Det är det stora bekymret när det gäller smittspridningen, att folk går på jobbet, hockey eller festen och har lite symtom. Då blir det väldigt lätt att man smittar ner andra. Men håller man distansen är det inga problem.

Den 1 november höjdes publikgränsen från 50 till 300 personer. När Luleå Hockey/MSSK mötte Leksand i söndags gjorde man det inför 200 åskådare.

Länsstyrelsen i Skåne valde dock att hålla fast vid publiktaket på 50 åskådare för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

 Är det något som diskuterats i Norrbotten?

– Nej, det har det inte. Just begränsningar på arenor kan Länsstyrelsen reglera litegrann men det är nog inte aktuellt här. Andra allmänna råd via Folkhälsomyndigheten ska vi diskutera nu, så vi får höra lite vad de tycker. För smittspridningen har ökat ganska mycket den senaste veckan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!