Huvudskadorna minskat – då tillåts tacklingar i SDHL

Tacklingar tillåts i SDHL. Från och med kommande säsong införs regeländringen. Ett besked som gynnar Luleå Hockey/MSSK, berättar Jenni Hiirikoski. "Det är nog fantastiskt för oss som spelat med killar tidigare", säger hon.

Jenni Hiirikoski är positiv över regeländringen.

Jenni Hiirikoski är positiv över regeländringen.

Foto: Pär Bäckström

Ishockey2022-05-20 12:53

I flera år har regeln om tacklingar inom damhockeyn varit ett hett samtalsämne. Nu införs en ny regeländring där tacklingar kommer att tillåtas från och med starten av kommande säsong. Bakgrunden till beslutet är att Projekt Nollvision nu anser att damhockeyn har fått kontroll på sina hjärnskakningsbekymmer. Antalet hjärnskakningar har minskat med 75 procent sedan projektet startades 2018/2019-säsongen. 

I Luleå Hockey/MSSK tar man emot beskedet med glädje. 

– Spontant känner jag fan vad kul. Det känns som en ytterligare nytändning för sporten, säger Johanna Fällman.

Jenni Hiirikoski är också positiv över beskedet. 

– Tror det är fantastiskt för oss. Vi har många i laget som spelat med killar i ungdomen och det ger nog oss en fördel. Men det är bra att vi får beskedet nu för det är något som kommer bli viktigt att förbereda sig för, säger lagkaptenen. 

Hiirikoskis finländska lagkamrat håller med om att regeländringen nog kommer gynna Luleå som lag. 

– Jag tror att förändringar inom det fysiska spelet bara gynnar oss som lag. Vi är många som gillar att köra på ordentligt på gymmet och som tycker om att spela hårt, säger Ronja Savolainen. 

Jenni Hiirikoski, berättar också att regeländringen känns naturlig med tanke på utvecklingen i tempot i spelet. 

– Spelet har redan blivit snabbare och längst sargen har vi redan spelat ganska hårt. Men om vi nu får spela ännu tuffare längs sargen är det ju positivt. Jag tror att spelarna överlag att det sportsliga växt och spelarna har blivit mer vaksamma över hur man hanterar situationer och det krävs när spelet går snabbare, säger hon. 

Syftet med att tydligare införa tacklingar inom damhockeyn är för att Sverige som land ska kunna närma sig toppnationerna som sprungit ifrån. 

– Jag hoppas bara att klubbarna är redo för förändringen. För i dag finns det nog rätt många spelare som aldrig har fått tacklats och då gäller det att lagen i SDHL har koll på sin fysträning och inte lallar omkring, säger Johanna Fällman. 

Vad tror du det här innebär för domarnivån i SDHL? 

– Jag tror det kommer bli enklare för domarna att hålla en och samma nivå. Ibland har det känts som om det kastats tärning kring utvisningar inom det fysiska spelet, säger Fällman. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!