Klackledaren André Jonsson berömmer polisens agerande i samband med lördagens derby.
– Jag pratade med två av dem när vi promenerade till arenan och de var trevliga och dirigerade oss på ett bra sätt, säger André Jonsson och fortsätter:
– Sedan förstår jag att folk blev irriterade när vi tvingades ut i kylan. Många av oss hade lagt ifrån sig ytterkläderna och det tog ganska lång tid för dem att ordna fram personal som kunde genomföra omvisitationen. Vi stod där i minst tio minuter och det var ju inte direkt varmt, det måste ha varit åtminstone tio minusgrader. Någon information fick vi inte heller. Så vi hade ingen aning om de tänkte släppa in oss igen.
– Jag tycker det är under all kritik. De visste att vi skulle bli många och måste vara bättre förberedda, tillägger han.
Det var för att någon antände en rökbengal på ståplatssektionen som de fick gå ut för att bli omvisiterade.
– Ordningsvakterna identifierade de som gjorde det direkt, de togs också ut, så jag förstår inte varför läktaren behövde tömmas, säger Luleå Hockeys supporterombudsman Mattias Sehlberg.
André Jonsson:
– Jag upplevde att de inte hade koll på läget.
När ståplatssektionen tömdes på folk utbröt ett bråk utbröt mellan några Luleåsupportrar och publikvärdar på sittplatssektionen intill.
Vi har varit i kontakt med en av de utslängda supportrarna, och han ger oss sin bild av det som hände efter att ha blivit lovad anonymitet.
– Det känns trist. Även om vi vann. En sådan där match vill man ju inte missa och jag hade velat vara där och bidra till stämningen. Det hade inte heller behövt hända något. Jag är övertygad om att supporterpolisen som följde med oss ner dit hade kunnat lugna ned situationen om han varit i närheten, säger supportern.
Hur ser du på din del i det som hände?
– Jag har en del i det. Jag sa grejer och uppfattades säkert som provokativ. Jag stretade ju också emot när de släpade ut mig. Men det var deras publikvärdar som provocerade fram situationen.
Han berättar sedan:
– Jag hade en sittplats och när alla på ståplatssektionen tvingades ut ur arenan klev jag upp på min stol. Någon behövde ju se till att alla andra som var där inte stod tysta bara för att de var ute och blev omvisiterade. Då kom en publikvärd kom fram och sa åt mig att jag inte fick stå på stolen. Jag upplevde att det var lugnt när jag förklarade att jag inte gjorde det för att paja den, utan för att agera klackledare, men en kort stund senare kom det någon annan och drog omkull mig snett bakifrån. Jag föll nedför trappan och in i ett staket. Sedan var det full kalabalik. Han och några andra började att slita i mig. De skulle ha ut mig därifrån. Då började de jag var där med att dra i mig från andra hållet. När det hade lugnat ned sig sa jag att vi kunde gå ut, bakom läktaren, och prata. Då vi gick nedför trappan började de rycka i mig igen. Så jag föll nedför den också. Efter det bar de ut mig ur arenan.
Har du några skador?
– Jag har en del blåmärken. Framför allt på knäna och armarna. Märkena från vakternas fingrar syns fortfarande runt mina armar. Annars är det okej.
Det som irriterar honom mest är inte det som hände inne i arenan, utan det som hände efter han hade blivit utslängd.
– Jackan jag hade på mig när jag kom låg kvar på min plats och det enda jag fick med mig ut var en snusdosa och min telefon. Jag hade bara en t-shirt på mig och började känna mig frusen efter att ha stått där en stund. Så jag frågade en av vakterna om någon kunde gå och hämta den åt mig. Han flinade bara och sa att jag kunde glömma det. Så jag och de andra som blev utslängda fick gå in till stan, säger supportern.
Att omvisitationen av de andra Luleåsupportrarna dröjde berodde på det bråk han var inblandad i.
Stämningen utanför arenan beskrivs av supportrar som hätsk.
– Det var inga glada miner, och det förstår jag, vi som var där hade ju inte gjort något fel och ville in och se matchen, säger Luleåfans ordförande Tomas Andersson.
Mattias Sehlberg:
– När visitationen väl kom igång gick det dock rätt fort.
Både Tomas Andersson och André Jonsson drar paralleller till när någon på bortasupportrarnas sektion i Coop Norrbotten Arena antände en rökbengal i samband med Luleå Hockeys möte med Modo för en och en halv vecka sedan.
– Det hanterades på ett betydligt bättre sätt och det dröjde bara några minuter innan de släpptes tillbaka in på sin sektion, säger André Jonsson och fortsätter:
– Jag förstår inte syftet med omvisiteringarna. Mig veterligen är det aldrig någon pyroteknik som har hittats i samband med en sådan. Det säger väl sig själv. Om du har lyckats få med dig någon form av pyroteknik i arenan så tar du ju knappast med dig den ut igen ifall du ska bli visiterad på nytt, utan då lägger du ifrån dig den. De borde göra som inom fotbollen och fokusera på att dokumentera och lagföra folk som bryter mot reglerna i efter hand.
– Läktartömningarna känns bara som ett sätt att kollektivt bestraffa oss supportrar, tillägger han.
– Vi lät spelet fortgå, eftersom vi bedömde att röken inte störde alltför mycket, medan vi påbörjade tömningen av ståplatssektionen. Det tog tid, för en del av supportrarna ville inte gå ut. Fast det är samma rutiner i alla arenor och de vet vad som gäller. Sedan var det ordningsstörningen på sektionen intill som gjorde att matchen stoppades tillfälligt. Vi hade koll på läget. Även om arenan inte är gjord för den mängd bortasupportrar det kom i lördags. Men det som hände är tråkigt. Jätte-, jättetråkigt. En match som den här ska vara en fest, utan kaos, och det är vansinnigt att vi ska behöva lägga energi på sådant där, säger Skellefteå AIK:s säkerhetsansvarige Jan Holmström.
En del av Luleåsupportrarna vi har pratat med upplevde några av publikvärdarna som provokativa.
– Jag vet av erfarenhet att det brukar vara en del munhuggning, det blir en viss stämning när de kommer hit. Det kan räcka med att de säger åt någon att de inte kan stå på en viss plats för att det ska uppfattas som en provokation. Min uppfattning är att alla gjorde sitt jobb, och att vi hanterade situationerna som uppstod på det sätt vi ska.
Hur går ni vidare när det gäller den rökbengal som antändes på Luleåsupportrarnas ståplatssektion?
– Det är ett lagbrott, så det kommer bli ett polisärende av det, och förhoppningsvis leder det till ett tillträdesförbud.
Fotnot: Skellefteå AIK stoppade under måndagseftermiddagen försäljningen av biljetter till det derby som ska spelas i Skellefteå Kraft Arena lördagen den 30 december.