Visste ni att Luleås derbyseger mot Skellefteå den 15 januari var klubbens tusende seger sedan uppflyttningen till högsta serien? Frågan är om fans och media hade vetat detta om det inte vore för Marcus Mattsson?
Han jobbar till vardags med både grafik och statistik för sport i tv där det oftast handlar om hockey. Luleå är favoritlaget sedan storhetstiden på det glada 90-talet men den nu 32-årige stockholmaren har inte någon koppling till staden.
– Min ena brorsa och farsa är djurgårdare medan min andra brorsa gillar AIK men jag var tvärtemot och började följa Luleå som fanns längst bort. Det var lite exotiskt när man följde det via text-tv och inte alltid fick se klipp från matcherna. Sedan har det utvecklats till en religion och det gick så långt att jag som 15-åring sa att jag inte ville ha en moppe utan gå på match i Delfinen. Och så blev det.
Tv-spelet Elitserien 96, den nylanserade björnloggan och en karismatisk målvakt från Finland som heter Jarmo Myllys var andra faktorer. Första hemmamatchen dröjde till säsongen 2004/05 när bottenlaget Malmö vann men nu är det enklare att följa laget för Mattsson.
Fast det är statistiken som blivit hans signum och via Twitter får följarna milstolpar, statistik, kuriosa och annat som rör klubben från ett nutida och historiskt perspektiv.
– Jag har jobbat med detta i nio år och lärt mig var saker finns att hitta. Nu har jag lyxen att mycket finns hos Statnet men inte är tillgängligt hos allmänheten. Sedan har jag ett nördintresse kring Luleå där jag velat kartlägga från starten 1977. Så jag har gått till grundkällan Riksarkivet och hämtat ut vartenda matchprotokoll som skrivits.
Det känns som att du har en stor databas med fakta?
– Det är infört in det i en databas och där kan man hitta det mesta. Så där går det att hitta roliga vinklar eller saker som hänt förr och även för damsidan. Det är ett levande dokument jag sitter med varje dag och det har tagit jättemånga timmar. Så det måste uppdateras och är byggt med formler. Folk verkar uppskatta milstolparna som uppmärksammas och som även klubben plockar upp.
Efter varje match gör Mattsson en enkel uppdatering av databasen men byggandet har pågått i tre år där han lagt sena kvällar på att googla på diverse indiska Excelforum hitta bra formler. Den smalaste kartläggningen han gjorde var att faktakolla om Luleå brukar vinna på hemmaplan en dag när det snöat.
– Så jag kollade väderdata hos SMHI för varje matchdag och myten om att Luleå vinner då stämmer någorlunda statistiskt för mer än 50 procent av gångerna har det blivit seger. Så det blev uppskattat. Det gjorde jag manuellt och tog längre tid än jag trott men var nog lite vatten över huvudet efter en tokig idé från en bildproducent. Sedan kunde inte släppa tanken.
Du skrev nyss att Joel Lassinantti gjort 6 000 räddningar. Det kanske är svårare att få fram hur många Mats Blomquist gjorde?
– Ja, det är lite bristfälligt tillbaka i tiden så jag kan hitta grejer i min databas som kanske inte finns någon annanstans. Det är statistik över hur många betalande åskådare som gått in och det finns inte hos SHL på deras sida. Sedan har jag sammanställt snabbaste målen och flest matchavgörande mål som det är svårt att ta fram utan grundfakta.
Sverige ligger en bit efter nordamerikanska sporter och NHL men samtidigt finns ett projekt hos Svenska Ishockeyförbundet kring statistik men viss fakta som power play-procent finns bara från 2006 och framåt.
– Vissa grejer får man ge upp för det finns inte och då får man leva med det. Så då får man aldrig veta det som kring tekningar, vilket är lurigt bak i tiden för det är inte listat i alla matchrapporter. Sedan finns olika regler kring statistik som om det räcker med att ha suttit på bänken som målvakt för att få en match.
Som idrottsvetarstudent på Linnéuniversitetet i Växjö för nio år sedan skrev Mattsson och en kamrat sitt examensarbete om publikupplevelsen kring Luleå Hockeys matcher. Arbetet resulterade i ett stipendium på drygt 10 000 kronor och i framtiden vill han kunna kartlägga dåtiden – i detta fall tiden innan sammanslagningen 1977 av IFK Luleå och Luleå SK.
– Jag försöker att kartlägga det är mer på en tidslinjenivå. Det är svårare att hitta matchrapporterna från det som var IFK Luleå men från 1977 finns alla matcher registrerade. Sedan vill jag ha en kalender med minst en händelse per datum under ett år med anknytning till klubben.