Ingela Lekfalks dokumentärfilm Underdogs hade premiär för två veckor sedan.
Filmen speglar damers tillvaro inom ishockeyn och de stora skillnader som är mellan herr- och damspelare. Särskilt när det gäller ekonomiska förutsättningar.
Dokumentären har mötts med positiv kritik av de flesta tittarna.
Men i ett läger är det upprörda känslor.
Halvvägs in i filmen visas nämligen en sekvens när laget träffas hemma hos en av spelarna för tacofest och TV-spel. Där kommer ämnet spelarfruar upp.
"Att vara hockeyfru kan inte vara så jävla svårt. Det måste ju vara sjukt enkelt. Man gör sig lite snygg och går på match. Tjing, tjing. Klart. Det var det", säger Luleåbacken Johanna Fällman i filmen.
Därefter ställer Melinda Olsson en fråga till lagkamraten Emma Nordin om hur hennes pojkvän gör när han ska gå på match.
"Han tar på sig läppstift och kommer till matchen. När han kommer hem får han ett litet lönekuvert av mig, så han kan gå på stan och shoppa", säger Emma Nordin skämtsamt, varpå alla spelare börjar skratta.
Klippet, som är ungefär en halv minut långt, har rört upp negativa känslor bland flickvänner och fruar till nuvarande och tidigare SHL-spelare i Luleå Hockey.
Jenni Lundberg, flickvän till Dean Kukan i Columbus Blue Jackets, skriver på sin blogg:
"Jag är inte arg, jag är besviken och lite ledsen över att kvinnor väljer att kliva på andra kvinnor".
"Tjugonio minuter in i dokumentären väljer en kvinnlig hockeyspelare att uttrycka sig om att hur svårt kan det va att va hockeyfru, det ska tydligen bara va att ta på sig läppstift gå på match och få lönekuvert, det gjorde mig så otroligt ledsen, att vi är där igen, kvinnor som förminskar andra kvinnor".
Det hela har blivit ett diskussionsämne där fler har tagit illa upp. En av dessa är Amanda Suneman, sambo med Luleåmålvakten Joel Lassinantti.
– Det känns jättetråkigt. Vi jobbar dagligen mot fördomar om att vara just hockeyfru, det har blivit en negativ benämning på det. Dagens samhälle är ganska mandsominerat, där vi jobbar för jämställdhet. Då tycker jag inte det känns rättvist att kvinnor ska klanka ner på kvinnor, säger Suneman.
Hon, och Camilla Svantesson (Anton Hedmans flickvän) har fått ett mejl med en ursäkt av Johanna Fällman.
– Hon skrev att det inte var deras mening att det skulle bli så här, men att det inte bör ta fokus från vad vi vill uppnå. Det håller jag helt med om, men det är ändå sagt och inte bara riktat mot mig och Camilla – utan mot ett helt gäng.
– Tanken är jättegod med ett mejl där hon ber om ursäkt, men det är inte till oss hon ska be om ursäkt, utan till så himla många andra. Jag tycker bara det är så fruktansvärt klantigt uttalat, speciellt när vi jobbar för samma grejer.
I mejlet ska Fällman ha skrivit att det var produktionen som slängde in frågan om spelarfruar och ville att det skulle vara med i filmen.
När Sporten ringer upp regissören Ingela Lekfalk har hon inget minne av det.
– Det är en väldigt hjärtlig miljö där de har en tacofest som vi blev inbjuden till på deras enda lediga dag. De har vansinnigt roligt tillsammans, skrattar mycket och är glada efter att precis ha vunnit mot Brynäs och tagit sig till semifinal. Humor är humor och den det drabbar kan så klart ta det mycket hårdare än vad det är menat. Men det är med värme och kärlek från tjejerna, säger Lekfalk.
– De menar att det vore så mycket lättare att leva med en man som tjänade mycket pengar. De driver med sig själva på ett väldigt modigt sätt.
Amanda Suneman har dock inte uppfattat det som ett roligt skämt.
– Det som gör mig mest irriterad är att de sitter och hånskrattar. De driver så fruktansvärt mycket med oss att det inte ens är i närheten av kul, säger Suneman.
Ingela Lekfalk:
– Vi lever i ett samhälle där det finns väldigt många grupper som vi ska vara rädda om och inte trampa på tårna. Men vi kan för den skull inte ta bort humorn. Det här är en oskyldig liten kommentar där de ena sekunden säger "hockeyfru kan inte vara så jävla svårt" för att i nästa sekund driva hårt med sig själva. Man ska inte rycka det ur sitt sammanhang.
Varför är klippet med i filmen?
– För att visa på olika perspektiv. När vi pratar om jämställdhet pratar vi i regel om mellan män och kvinnor. Men social och ekonomisk ojämlikhet finns också mellan kvinna och kvinna, samt man och man. Det här sätter fingret på det.
– Viktigt är också att de precis har pratat om att genomsnittslönen i Luleå Hockey är 100 000 kronor. I rummet sitter tjejer som tillsammans tjänar långt under vad en enda herrspelare tjänar. Den som tjänar mest har 8 000 kronor i månaden före skatt, säger Lekfalk.
Amanda Suneman hoppas nu på att alla spelarfruar ska få en ursäkt.
Är det dålig stämning mellan damlaget och er spelarfruar?
– Jag vet inte. Vi träffar inte på dem så jättemycket. Vi respekterar och ser upp till dem och vet att de jobbar för en väldigt bra sak. Det är viktiga frågor som de lyfter och då är det tråkigt att det blir så här – att de tycker så lite om oss.
Ingela Lekfalk är besviken över den diskussion som har uppstått.
– Jag kan tycka att det är synd att de här kvinnorna, som själva beskriver sig ha egna karriärer som de satsar på, inte kan se det för vad det är och stötta de fantastiska hockeytjejerna i Luleå/MSSK. Det gör mig riktigt ledsen.
Johanna Fällman befinner sig nu i Sydkorea där OS drar igång under veckan. Sporten har sökt henne för en kommentar. Via klubbens kommunikationsdirektör Robert Hedlund låter hon meddela att hon inte vill föra en dialog i media om det hela. Det samma gäller Emma Nordin.
– De fokuserar på OS just nu. Om det fortfarande är en aktuell fråga efter OS tar de en fika med de inblandade och pratar om det, inte via media, säger Robert Hedlund.